Když děláte divadlo poctivě, energie se vám vrátí. Proti únavě pak stačí večer zajít na představení, říká šéfka Divadla X10

27. únor 2023

„Dělat divadlo je radostná dřina,“ říká Lenka Havlíková, ředitelka pražského Divadla X10 a šéfka Asociace nezávislých divadel. Odpovídá tak na otázku, jestli je pro ni divadlo spíš radostí, nebo dřinou. Divadlo X10 je otevřenou platformou i pro další druhy živého umění. „Samozřejmě, že člověk má pocit, že to divadlo má nějaký smysl a tou radostí dopuje i sám sebe,“ dodává.

„Když je toho hodně a cítím se unavená, tak se z práce trošku vytrácí radost. Ale u divadla je myslím důležité, že funguje vzájemná energie: jak v týmech, tak ve vztahu k divákům. Takže pokud člověk dělá věci poctivě, energie se mu z různých stran vrací. A když jsem unavená, stačí si večer zajít na představení.“

Čtěte také

Ředitelka se divadlu věnuje vlastně celý život, hlavně těm, která rozebírají témata pro společnost důležitá. „V tom vidím ten smysl, protože člověk něco pojmenovává, věnuje se něčemu, co je důležité, aby společnost reflektoval,“ potvrzuje.

Zatím nejkritičtější dobou byla pro celou kulturu i Divadlo X10 covidová pandemie.

„Tehdy jsme dělali pro nás hodně důležitý projekt nazvaný Tribuna X10. Inscenovali nebo natočili jsme nejrůznější projevy politiků, spisovatelů a dalších veřejných osobností z různých pro naši zemi zlomových dob. Tak jsme se tematicky vyrovnávali s covidem, ale nepřítomnost diváků byla vážná a pro divadlo všeobecně zničující,“ dodává.

Lenka Havlíková se svými spolužáky z DAMU už v 90. letech nastartovala novou etapu Činoherního studia v Ústí nad Labem. Tehdy všichni z ročníku odjeli hrát divadlo na sever.

Celé Hovory Naděždy Hávové si poslechněte v audiozáznamu, dozvíte se víc.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související