Kdy padlo poslední útočiště neandrtálců

29. leden 2010

Poslední neandrtálci měli žít v jeskyních Gibraltaru ještě před 28 000 let. Nová studie ale ukazuje, že ve skutečnosti vymřeli už před 37 000 let.

Pyrenejský poloostrov byl pro neandrtálce posledním útočištěm, na které je zahnala konkurence v podobě našich předků, kteří začali Evropu kolonizovat asi před 40 000 let. Mezinárodní tým vědců, který zkoumal archeologické nálezy z Portugalska, ale došel k závěru, že Pyrenejský poloostrov neandrtálce moc dlouho neuchránil. Všechny nálezy, které jsou mladší než 37 000 let, totiž nepatří neandrtálcům, ale moderním lidem druhu Homo sapiens. Měnící se klimatické podmínky zřejmě našim předkům otevřely cestu na jih dříve, než se zatím předpokládalo. Neandrtálce z Pyrenejského poloostrova pak čekal stejný osud, který jejich příbuzné z jiných částí Evropy postihl o pár tisíc let dříve.

Výsledky studie také zasadily ránu zastáncům teorie, podle které se naši předkové s neandrtálci občas pěstovali intimní styky. Možnost, že by neandrtálci patřili k našim předkům, vyloučily genetické studie, ale některé fosilní nálezy se za takovou možnost přimlouvají. Jedním z nich je 30 000 let stará kostra dítěte z portugalského Lagar Velho s archaickými i moderními rysy. Fakt, že neandrtálci z této oblasti zmizeli víc než 7000 let před narozením dítěte, činí možnost křížení mezi moderními lidmi a neandrtálci ještě méně pravděpodobnou než dříve.

První rekonstrukce podoby neandrtálce (Hermann Schaaffhausen, 1888)

Zdroj: University of Bristol, PLoS ONE

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.