Katolická církev v problémech? Vatikán se ohradil proti tvrzením o hrozícím bankrotu

27. říjen 2019

Na začátku tohoto týdne vyšla kniha italského novináře Gianluigiho Nuzziho Poslední soud, o den dříve magazín L´Espresso otiskl další odhalení jeho kolegy Emiliana Fittipaldiho. Není proto divu, že Vatikán zatroubil k obraně, komentuje situaci americký katolický server Crux Now. 

Čtěte také

Na obranu papeže Františka vystoupili jeho dva vlivní poradci, honduraský kardinál Oscar Rodriguez Maradiaga a italský biskup Nunzio Galantino. „Impérium vrací úder,“ píše na katolickém portálu vlivný vatikanolog John Allen.

Podle knihy novináře Nuzziho, protagonisty afér známých jako VatiLeaks I. a II., Vatikánu hrozí nejpozději do roku 2023 bankrot. Příčinou je prý kombinace několika faktorů. Vedle manažerských chyb klesá objem darů, a na vině jsou i pochybné transakce vatikánské banky.

Náplast nezastaví krvácení

Autor v knize Poslední soud tvrdí, že Svatý stolec jen loni přišel o 43,9 milionů eur. Obrovské a málo průhledné vatikánské portfolio se prý historicky poprvé octlo v červených číslech. Na vině má být hospodaření Správy majetku apoštolského sídla, jak se vatikánské ministerstvo financí jmenuje. To nyní povede právě biskup Galantino, jeden z nejbližších papežských rádců.

Čtěte také

„Nic, co by nasvědčovalo krachu, není pravda,“ reaguje ale samotný Galantino. Skandalizující líčení situace podle něj mělo napomoci jen a jen publicitě nové knihy. „Odmítám tvrzení, že by realitu církve mohly charakterizovat výrazy jako ‚tajnůstkářská‘ nebo ‚podvodná‘,“ namítá biskup.

Nuzzi naopak zmiňuje, že svá tvrzení opírá o tři tisíce tajných dokumentů přímo z Vatikánu. „Pokusy papeže Františka reformovat vatikánské finance selhávají, podobně jako náplast nezastaví krvácení,“ tvrdí autor knihy, která vyšla v pondělí v italském nakladatelství Chiarelettere.

Nuzzi před sedmi lety vydal dokumenty, odcizené majordomem papeže Benedikta XVI. V další knize z roku 2015 pak novinář a jeho kolega Fittipaldi odstartovali kauzu VatiLeaks II. Psali o plýtvání, zneužívání peněz a nadměrných výdajích vatikánských úředníků i kardinálů. Za zneužití důvěrných informací jej vatikánský soud zkoušel pohnat k spravedlnosti, neshledal však dostatek důkazů.

Tajné účty nevedeme

Nová kniha například přináší seznam kardinálů, jejichž nevysvětlitelně vysoké účty nechal František po svém příchodu do Vatikánu zablokovat.

Čtěte také

Papež se prý pokoušel od začátku s financemi něco dělat, a proto před pěti lety najal jako svého faktického ministra hospodářství australského kardinála George Pella. Ten údajně odhalil více než miliardu eur na tajných účtech. Kritizoval i fakt, že si jednotlivé vatikánské úřady vzájemně zatajují rozpočty.

Jeho tažení za finanční očistou ale vzalo rychlý konec, když jej usvědčili ze sexuálního zneužití dvou ministrantů v 60. letech v Austrálii. „Než byl Pell zatčen, čelil ve Vatikánu systematickým sabotážím svého úsilí,“ tvrdí dnes Nuzzi.

Galantino to všechno odmítá s tím, že žádné tajné účty jeho úřad nevede, což je prý možné dokázat. Podle něj sice momentálně probíhá ve vatikánských financích audit, ale nikoli kvůli hrozícímu krachu. „Jde jen o to, že musíme šetřit, jako v každé organizaci či rodině,“ řekl magazínu Crux Now biskup.

Odmítl i Nuzziho tvrzení, že příčinou krize je odpor představitelů kurie vůči papežovým snahám o transparentnost. Kniha mimo jiné tvrdí, že asistent papežova přítele, najatý na očistu financí, byl ve skutečnosti vyšetřován za úplatkářskou aféru na Sicílii.

Pochybná investice

Nuzziho kniha si všímá i podivného managementu vatikánské správy nemovitostí, která má na starost 2 926 budov v hodnotě několika miliard eur. Kniha Poslední soud dokazuje, že na 800 nemovitostí je prázdných a mnohé další jsou pronajaty buď zdarma, nebo hluboko pod tržní cenou.

Čtěte také

Podle nedělního vydání italského magazínu L´Espresso je problémem i pochybná investice Vatikánu do kancelářské budovy v londýnské Chelsea. Právě tamní machinace prý hlavním dílem přispívají k nynější krizi.

Papež podle Nuzziho nechce krizi řešit odprodejem velkých církevních pozemků na okraji Říma, protože se obává, že by nový majitel ornou půdu bez sentimentu nechal zastavět.

„Za tím vším nevidím nic než pokusy o naši diskreditaci,“ řekl 76letý honduraský kardinál Maradiaga. „Snaží se poškodit papeže. Nejprve prezentují církev jako bandu pedofilů, teď zase vytáhli finanční machinace. Ani jedno není pravda,“ cituje kardinála magazín L´Espresso.

autor: Rostislav Matulík
Spustit audio

Související