Kateřina Procházková: Netopýři na talíři aneb Do hloubi našeho problému

14. duben 2020

Pandemie nového koronaviru (před přejmenováním známého také jako wuchanský virus), který způsobuje nemoc covid-19, obnažuje a prověřuje – stejně jako jakákoliv krize – základy, na kterých naše společnosti stojí.

Proudí debaty o „prvotním hříchu“, tedy jejím vzniku, rychlosti a správnosti reakce, o možnostech a efektivitě totalitních a demokratických politických režimů při řešení podobných krizových situací. 

Čtěte také

Tak jako nikdy jindy se ale ukazuje, že jen režimy, vlády a jednotliví politici, jejichž nastavení je prodemokratické, pomáhají v takových časech opravdu lidem. Těm postiženým, nakaženým, zkoušeným, slabým. Prostě lidem.

Jiní si na této katastrofě upevňují své pozice nebo pozice své strany, nabalují kapsy své a svých blízkých i vzdálenějších. V některých státech mizí kritici – lékaři, blogeři či novináři, v jiných (zatím) jen kritické názory. 

V takové době krize, kdy je systém hůře kontrolovatelný, bují velmi dobře šmelina a politické čachry. Ať už ty naše malé, české: to když vrcholní politici zjistili, že v krizi lze červeným svetrem přeleštit ušpiněnou karmu a vytáhnout ke korýtkům přátele („bezprověrkové“ vítače tradiční čínské medicíny – právě té, která na oční neduhy doporučuje mleté netopýry). 

Čínští komunisté a jejich média

Nebo ty velmocenské: to je případ totalitní Čínské lidové republiky, která záměrnou manipulací – mlžením a tutláním alarmujících faktů o neznámé nemoci způsobila, že se virus rychle rozšířil do celého světa.

Čtěte také

Poté se přeorientovala na zachránkyni neschopných a teď do světa chrlí za nemalý peníz narychlo vyrobené tak potřebné zdravotnické pomůcky, nebo dokonce využívá těch, které jí nezištně poslal svět v únoru. Byznys je byznys a když je to dvakrát win, pak ještě lepší.  

ČLR ale s balíky pomůcek šíří i svůj narativ o nezištné pomoci přátel. Přátel, kteří budují společenství sdíleného osudu lidstva (termín komunistické propagandy), v jejímž čele stojí soudruh, generální tajemník Si. 

Nedokonalost demokratického politického systému Západu prý teď dokonce děsí i čínské liberály. Tvrdí tedy čínští komunisté a jejich média. Ale my víme, že demokracie není dokonalá.

Kateřina Procházková, analytička z projektu Sinopsis

A iluze jsou nebezpečné právě proto, že vzbuzují nerealistická očekávání. A zklamání nás pak žene či vžene do náruče zachránců, respektive kohokoli, kdo je schopen se jako zachránce tvářit.  

To vše pod rouškou, pod kterou se kdeco a kdekdo skryje.

Autorka je analytička projektu Sinopsis

autor: Kateřina Procházková
Spustit audio