Kateřina Perknerová: Fialovy spanilé jízdy to nezachrání

16. červen 2022

Na vládní strany se to hrne ze všech směrů. Premiér Petr Fiala sice podniká spanilé jízdy po Evropě včetně Vatikánu, ale to má na domácí politiku pramalý vliv. Pochopitelně před předsednictvím České republiky v Radě EU je logické, že se šéf vlády představuje jako státník, který zvládne být půl roku unijním lídrem. Pohříchu poklepávání po ramenou, úsměvy a společné proklamace nejsou zárukou úspěchu.

Agendu bude diktovat ruský agresor, situace na frontě a ceny energií. To vše je velká neznámá. Kupříkladu poslanci ve výborech Evropského parlamentu odmítli označit jádro a plyn za ekologické zdroje. A nedávno celé toto těleso odhlasovalo, že do roku 2035 skončí v Unii prodej automobilů se spalovacími motory.

Čtěte také

Už jen to by vystačilo na šest měsíců intenzivního jednání. Petra Fialu, který se v zahraniční politice cítí jako ryba ve vodě a jednoznačně jí dominuje, zatímco ministři Lipavský a Bek hrají druhé housle, to zcela pohltí. Vnitrostátní záležitosti tak zřejmě zůstanou na bedrech Zbyňka Stanjury, Víta Rakušana a Mariany Jurečky.

Jistě tušíte rýsující se kupu reálných problémů, nemluvě o Miroslavu Kalouskovi v zádech. Ten si brousí ostrovtip hlavně na vládní sestavě. Když lidovecký ministr zemědělství Zdeněk Nekula odmítl privatizaci Budvaru s tím, že ho přirovnal k saúdským ropným polím, Kalousek to označil za „největší blbost letošního roku“.

Nejčernější scénář

Čtěte také

Ministr financí Stanjura se bude s opozicí přetahovat o každou miliardu v rozpočtu. Šéf resortu práce a sociálních věcí Jurečka bude čelit tlaku odborů na vyšší mzdy ve státní správě, kde zdaleka nejde jen o úředníky a nepedagogické pracovníky.

„Pan Jurečka stále vykládá o pomoci Ukrajině a jejím utiskovaným obyvatelům, ale že já jsem musel zaměstnancům pokrátit úvazky na půlku a od dubna je plat sociálních pracovníků od deseti do dvanácti tisíc korun, vůbec nikoho nezajímá. Toto je pro sociální služby naprosto likvidační,“ uvedl například Petr Kumstát, předseda spolku AVAZ Děčín. Jinak řečeno, už i lidé, jimž je vlastní obětavost a schopnost pomáhat druhým, začínají mít pocit, že kabinet se víc stará o válečné uprchlíky než o ně.

Čtěte také

Heslo Naši lidé je spojováno s xenofobní SPD, jejíž poslanci nehlasovali pro usnesení na podporu Ukrajiny. Nemylme se však. Soucit a jasné vědomí, kdo je útočník a kdo statečný obránce, nezaručují souznění se vším, co v tomto směru podniká vláda.

Ministr vnitra Rakušan si bude muset poradit s relokací běženců do regionů, kde jsou zatím volné kapacity. To je značná výzva. Jenže šéf STAN má i plno stranických vrásek. Jakž takž ustál aféry exposlance Jana Farského, europoslance Stanislava Polčáka i stále obžalovaného libereckého hejtmana Martina Půty.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Těžko se bude vzpamatovávat z náhlého úmrtí stratéga místopředsedy hnutí Věslava Michalika, který se ovšem kvůli svému kyperskému podnikání musel vzdát postu ministra průmyslu a obchodu. Nedosti na tom. Ve středu policie obvinila primátorova náměstka a šéfa pražské organizace STAN Petra Hlubučka z korupce a účasti v organizované skupině. Objevila se dokonce zpráva, že v jejím hledáčku je kvůli kontaktům na stíhaného podnikatele Michala Redla i ministr školství Petr Gazdík. To by byla katastrofa, která by měla potenciál otřást pětikoaliční vládou víc než nezkrocené zdražování. V nejčernějším scénáři by kabinet mohl padnout během českého předsednictví. Už zase?

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio