Kateřina Perknerová: Lidé nejsou spokojeni se Zemanem ani s Jurečkou

12. květen 2022

Čerstvý průzkum společnosti Kantar CZ pro Českou televizi přinesl několik zajímavých sdělení. To zásadní se týká Miloše Zemana, s jehož prací v prezidentské funkci je spokojena pouhá pětina lidí. Je to nejméně za jeho devítileté období. Výrazně k tomu přispěla milost, kterou udělil pravomocně odsouzenému lánskému správci Miloši Balákovi.

Prezidentovým příznivcům se možná příčí i totální obrat v názoru na Rusko Vladimira Putina. Odpůrci přitom poukazují na nedůvěryhodnost Zemanova prozření. Důkazem může být jeho setrvale odmítavý postoj k povýšení šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky.

Čtěte také

Posedmé nevyslyšel vládní doporučení a nejmenoval ho generálem. Za touto paličatostí není stařecký rozmar, nýbrž logická úvaha. Koudelka v rozhovoru pro Seznam Zprávy poodhalil, proč je tak bolavým trnem v Zemanově oku. Uvedl, že po zveřejnění pachatelů vrbětického útoku se rozjela silná dezinformační kampaň, která byla zaměřena jak proti BIS, tak přímo proti němu. Pomluvy měly Koudelku zdiskreditovat v očích premiéra Petra Fialy (ODS).

Před válkou to možná byla marginálie, ale po 24. únoru to lze vnímat i jinak. „Není tak těžké si představit, jak by Rusům vyhovovalo, kdyby byla vnesena nedůvěra mezi západní zpravodajské služby a BIS. Kdyby byl vyslán signál do společnosti, že premiér nám nevěří, že BIS manipuluje informace, že je nedůvěryhodná, neakceschopná,“ řekl ředitel kontrarozvědky.

Z tohoto pohledu se podle něj pomluvy a výmysly mohou skutečně jevit jako cílená opatření. „A proto se tomu budeme od této chvíle také věnovat se vším, co s tím souvisí,“ ujistil.

Ministři a jejich komunikace

Má-li tedy někdo z prezidentova okolí špatné svědomí, právem ho polil studený pot. Nejde o spekulaci, protože sám Zeman přiznal, že má v ruce analýzu, podle které je Koudelka špatný manažer a BIS pod ním nepodává kvalitní výkony. Tu vypracoval zaměstnanec Kanceláře prezidenta republiky, bývalý šéf analytiky BIS Jiří Rom.

Čtěte také

Jak Zeman pravil, věřil, že Romova složka zlomí Koudelkovi vaz. Nestalo se. Teď mohou mít autoři kompra důvod k obavám. Nikoli kvůli osobě Michala Koudelky, ale ohledně napomáhání ruským zájmům.

Průzkum Kantaru také ukázal, jak by dopadly sněmovní volby, kdyby se konaly nyní. Vyhrála by je koalice Spolu s 33,5 procenta. Druhé hnutí ANO za ní zaostává o pět procent. Když se podíváme na samostatné strany, vedou babišovci před ODS o jedno a půl procenta. Fialovi partneři, tedy lidovci a TOP 09, by se ovšem do sněmovny vůbec nedostali.

Čtěte také

Starostové a nezávislí by získali deset procent a Piráti pět. Dost přesvědčivě to dokumentuje, v jaké kondici se nyní pětikoalice nachází. Táhne ji dvojice z vedení ODS, tedy Petr Fiala a Zbyněk Stanjura. Poměrně dobře si vedou lídři STAN Vít Rakušan a Petr Gazdík. Pak už je to bída.

Nejvýrazněji se propadají křesťanští demokraté, jejichž předseda Marian Jurečka zápasí se svěřeným ministerstvem práce a sociálních věcí hůř, než se dalo čekat. Zmatky kolem pětitisícové jednorázové dávky jsou toho dokladem. Jeho zdůvodnění, proč ji dostanou pouze rodiny s dětmi mladšími osmnácti let, vyvolalo údiv. Jurečka totiž míní, že vysokoškoláci si klidně mohou přivydělat na brigádách. Jeho synové ještě nedorostli, takže asi neví, že dnes má většina maturantů 19 až 20 let a rodiče je musejí finančně plně saturovat.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Nejistě působí také ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který si vysloužil posměch nápadem na rušení slevových akcí v hypermarketech v době dvouciferné inflace.  

Fialův kabinet se soustředí na mezinárodní dění a pomoc ukrajinským běžencům. Jak ale dokládá parlamentní debata ke zvládání uprchlické vlny, ani v této oblasti není zcela přesvědčivý. Komunikace ministrům zkrátka moc nejde. Možná by měli najmout Marka Prchala.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio