Kateřina Perknerová: Děravý měšec se státními penězi

26. květen 2022

Padl třetí šéf Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání, obecně známého jako Cermat. Tentokrát šlo o ředitelku Michaelu Kleňhovou a ministrovu nespokojenost s hospodařením této příspěvkové organizace. Když se člověk začte do podrobností, nestačí kroutit hlavou.

Cermat vydal za servis tiskáren 24 milionů korun ročně. To snad musejí být posázené diamanty, protože jinak si podobné náklady lze těžko vysvětlit. Je to jen malá ukázka toho, jak stát zachází s penězi daňových poplatníků.

Čtěte také

Zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu jsou podobných příkladů plné. Nikdo asi nezapomene na údiv, který vyvolal jeho závěr, že 90 procent výdajů Babišovy vlády na covidovou pomoc se netýkalo covidové pomoci.

Dejme tomu, že i takové informace vedly k vítězství současné koalice. Pak je ale podivné, proč se chová v mnoha ohledech obdobně.

Od začátku roku se prudce zvyšuje inflace, což ještě umocnila Putinova válka na Ukrajině. Sociologická data jasně ukazují, že česká společnost chudne. Náklady na bydlení ukrajují čím dál větší kus výdajového koláče domácností, konkrétně 28 procent. V takové situaci je nutné jednat rychle a jednoduše.

Útvar hodnoty za peníze

Vláda sice rozšířila možný okruh příjemců příspěvku na bydlení, ale co je to platné, když reálně si o něj požádala čtyři procenta lidí, přestože nárok má celá pětina.

Je to zkrátka tak administrativně náročné, že občané raději nedělají nic, než aby se prokousávali džunglí kolonek. Až po několika týdnech začali ministři ujišťovat, že formulář se pokusí zjednodušit, aby na dávku dosáhlo co nejvíc oprávněných žadatelů.

Čtěte také

Totéž se rýsuje při další aktivitě, kterou bude pětitisícový bonus na každé dítě do osmnácti let věku. Teprve ve středu kabinet rozhodl, že automaticky ho dostanou ti, kdo pobírají rodičovský příspěvek.

Ostatní o něj budou muset požádat přes aplikaci nebo osobně na CZECH Pointech. Snad to nebude prostřednictvím mnohastránkových výkazů.

Ministr financí Zbyněk Stanjura připustil, že stát se v tomto směru chová ke svým občanům macešsky. Ačkoliv má mnoho potřebných údajů, lidi stále dokola lustruje. Zmínil to v souvislosti s chystaným energetickým sociálním tarifem. I ten by měl být vymyšlen tak, aby domácnosti nezatěžoval.

Otázka zní, zda na koaliční straně obecně nevítězí ideologický dogmatismus nad rychlým a levnějším řešením. Hnutí ANO kupříkladu navrhlo, aby se lidem a firmám ulehčilo dočasným odpuštěním příspěvku na obnovitelné zdroje energií a rozpuštěním nebývale vysoké dividendy ČEZ.

Místo vymýšlení drahých komplikovaných řešení a zatěžování zaměstnanců úřadů práce by tento recept mohl zabrat okamžitě a bez zbytečné byrokracie. Petr Fiala dá na slova odborníků. Koneckonců i proto byla znovu ustavena Národní ekonomická rada vlády.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Možná by stálo za to jít ještě dál a inspirovat se na Slovensku, kde na ministerstvu financí funguje Útvar hodnoty za peníze.

„Naším cílem je posílit orientaci na výsledky při rozhodování o veřejných politikách, regulacích, investicích a provozu státu. Podstatou je posoudit, zda peníze daňových poplatníků budou skutečně vynaložené co možná nejlépe k dosažení stanoveného cíle,“ vysvětlují Slováci.

Podobný preventivní audit každého finančně nákladného rozhodnutí by česká vláda nepochybně potřebovala.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio