Kateřina Perknerová: Besedování jako politická metoda

23. březen 2023

Když prezident Petr Pavel zveřejnil plán na prvních sto dnů ve funkci, každý si mohl uvědomit obrovský rozdíl mezi jeho a Zemanovým pojetím nejvyššího státního úřadu. Připomeňme několik Pavlových závazků: otevírat Pražský hrad veřejnosti, pořádat pravidelné brífinky pro média, vytvořit komunikační strategii se zaměřením na mladou generaci, zahájit kontroly v Kanceláři prezidenta republiky i obou příspěvkových organizacích, aby Hrad začal fungovat jako transparentní instituce.

K ničemu podobnému Miloš Zeman nepřistoupil. Nemohl. Prezidentství vnímal jako budování vlastní mocenské pozice a mimoústavní rozpínání svých pravomocí. Pavel se rozhodl jít opačnou cestou, tedy sdílením svého údělu s občany.

Čtěte také

Jím zvolená procedura při vybírání ústavních soudců to jen potvrzuje. Mimo jiné tím předchází kritice z opozičních lavic, že do této ctihodné instituce navrhne osobnosti, jež neshodí přijatou novelu zákona o důchodovém pojištění.

V panelu, který bude nominanty posuzovat, sedí například Marek Antoš, vedoucí Katedry ústavního práva pražské právnické fakulty, který zpochybnil legislativní čistotu přijímání této normy. Zárukou objektivity jsou také profesor Jan Kysela či bývalé ústavní soudkyně Ivana Janů a Eliška Wagnerová.

Předem nelze odhadnout, zda Pavlova metoda naprosté průzračnosti bude slavit úspěch. Je určitě spousta lidí, kteří si přejí, aby na Hradě seděl dominantní politik, který na lid shlíží shora a rozhoduje se zcela autonomně, bez svědectví médií a akademických poradců.

Vláda a regiony

Čas ukáže, jaké pojetí nakonec bude efektivnější. Pokud platí poznatek psycholožky Susan Pinkerové, má Pavel velkou šanci. Podle ní je deset věcí, které ovlivňují délku života, ale naprosto zásadní jsou dvě: mít blízké vztahy a být součástí nějaké skupiny.

Čtěte také

„Nikoli znečištěný vzduch či obezita, ale sociální izolace je hlavním zdravotním rizikem dneška,“ dodává k tomu spisovatel a producent Jakub Horák.

Zdá se, že Fialova vláda, která by za komunikaci v minulém roce zasloužila nepěknou známku, kráčí v Pavlových šlépějích. Premiér na středeční tiskové konferenci uvedl, že za týden bude kabinet zasedat v Jeseníku.

K tomu řekl: „Je důležité, aby se jednotliví ministři a celá vláda aktivně věnovali konkrétním regionům a seznamovali se s jejich problémy. Jedině tak se dostaneme dál a ve spolupráci mezi kraji, obcemi, podnikateli a vládou budeme schopni řešit potíže jednotlivých oblastí ve prospěch jejich občanů, firem a nakonec celé České republiky.“

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Je to směr, který může přinést ovoce. Avšak jde-li o záležitosti transformace České pošty, rušení jejích poboček a masivního propouštění, dohadování o to, kdo může za obří růst cen některých potravin nebo lavírování u stanovení platů učitelů, tak se vláda nepoučila v ničem. Honí kočku za ocas a klopýtá za tím, co ve veřejném prostoru včetně různých fám žije už dávno předtím, než ministři vystoupí na tiskové konferenci.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio