Karel Hvížďala: Vážné vady vládní komunikace

16. květen 2023

Někteří naši politici hovoří o mediokracii, tedy vládě médií, ale ve skutečnosti jsme svědky opaku. Podle agentury STEM jen pětina dospělých u nás rozezná nesmysly a lež od zpráv. Média mají jen moc vznášet do společnosti zmatek, což některým i vládním politikům zřejmě vyhovuje.

Může za to změna komunikace: sociální sítě a algoritmy učinily hospodský žvást součástí veřejného prostoru. Neschopnost vlády prosadit nezávislost veřejnoprávních médií na politické moci a nemožnost, aby politici vlastnili média i přes svěřenské fondy a amatérský způsob komunikace vlády.

Čtěte také

To platí od samého počátku, kdy se vláda ujala moci, ale od zvolení nového prezidenta je rozdíl zřetelnější.

Petr Pavel hovoří věcně, stručně, srozumitelně, posluchač nemá dojem, že před ním skrývá víc, než mu předepisuje zákon, umí argumentovat a strukturovat své projevy: využívá důraz i pauzy.

Naproti tomu premiér Petr Fiala hovoří důstojně, ale unyle, jako by ovládal pouze jednu intonační rovinu, kterou ale plní jen chlácholením a sliby. Takový projev představuje nulový výkon.

Lež do veřejnoprávních médií nepatří

Oslovit vnímavější občany může řádný politik v době, kdy jsou slova a obrazy zastíněny emocemi a rychlostí, jen jazyk, který nepoužívá opotřebovaná a vyprázdněná slova. Živý jazyk se pozná podle toho, že věci a události nově a přesně pojmenovává, propůjčuje jim jiný kontext, a tím nám udává směr.

Čtěte také

Jen takový jazyk nás může přimět myslet: Rezignovat na převzatá klišé a stereotypy i umět vystoupit z Gadamerova hermeneutického kruhu, jak tento filozof nazval schopnost měnit předporozumění na základě poznání. Jen ten, kdo dokáže samostatně myslet, je skutečně svobodným občanem.

A protože česká mediální krajina je neúplná, chybí nám prestižní média, protože desetimilionová země si nemůže bez podpory státu dovolit zaměstnat dostatečný počet redaktorů, měla by být u nás maximální podpora věnována veřejnoprávním médiím a jejich nezávislosti.

Karel Hvížďala

Bohužel i v tomto vláda, přesto, že má ve sněmovně většinu, zklamává a nedokázala zatím prosadit změnu volby radních v ČT a v Českém rozhlase. Ani veřejnosti vysvětlit, že tato média nemají podporovat vládu, ale jen hodnoty, na kterých liberální demokracie stojí.

Proto protesty protisystémových uskupení, že nemají dostatečný prostor v médiích, jsou neopodstatněné: Hovořit třeba o tom, že Rusko se nechová na Ukrajině jako agresor, není názor, ale lež, která do veřejnoprávních médií nepatří.

Autor je publicista

Spustit audio