Hranice presumpce viny nejsou černobílé. Trápí mě, že na hru politiků naskočila i média, míní autor Hlídače státu Bláha

25. říjen 2022

Předseda lidovců Marian Jurečka trvá na nominaci Petra Hladíka na post ministra životního prostředí. Podle něj není možné z politického a veřejného života odstranit člověka jen proto, že byl předvolán k podání vysvětlení na policii. Je zpochybňování kandidatury Hladíka na místě? „Neměla by se zpochybňovat, je to příliš brzo,“ míní autor projektu Hlídač státu Michal Bláha. „Je to důvod, abych jako investigativní novinář zpozorněl,“ říká Lukáš Valášek z Aktuálně.cz. 

Podle Valáška není klíčové podání vysvětlení, ale to, co je za tím, jestli Petr Hladík skutečně něco provedl, nebo neprovedl a jaké jsou k tomu důkazy.

„Jako novinář těžko můžu politikům říkat, jestli by měli být ministrem, nebo ne. Ale zajímám se o podstatu problému. A tady bezpochyby je jasné, že Petr Hladík a jeho pravá ruka Filip Leder, další lidovecký politik, měli poměrně blízké kontakty s člověkem, který je považovaný policií za hlavu nějakého organizovaného gangu. Proto bych zpozorněl a zajímal se o to, co je za tím,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Zpozornění je naprosto správné,“ reaguje Bláha.

„Rozlišuji dvě věci. Tou první je, co si říkají politici mezi sebou. Když si říkají: vy jste byl v kontaktu s někým a neměl byste kandidovat. To je boj mezi nimi, to je nějaká politická soutěž. Trápí mě ale, že na tuto hru politiků za poslední půl až tři čtvrtě rok, vlastně od kauzy Hlubuček v Praze, trochu naskočila i média. Najednou začínají říkat: pokud jste byl v kontaktu s někým, kdo byl podezřelý, jste automaticky podezřelý taky a neměl byste dělat to, co děláte. Média by měla mít trošku přísnější metr, objektivnější, s odstupem. A mám dojem, že odstup se nám trochu ztrácí,“ naznačuje.

Ve chvíli, kdy má policie nějaká zjištění, snažím se je konfrontovat s realitou, zasadit do kontextu.
Lukáš Valášek

Bláha zdůrazňuje, že v kauze Petra Hladíka se dlouhodobě rozkrývá systém manipulací s městským majetkem, který v Brně podle policie fungoval.

„Shromáždili jsme řadu dokladů, že tomu tak skutečně bylo. A to, že při policejním zásahu byl Hladík tím, komu policisté prohledávali kancelář, zabavovali techniku atd., dokládá, že podle policie v tom nějakou roli sehrát mohl. A tady jsme v situaci, která je klíčová pro každého voliče, jestli může svému politikovi věřit, že ve chvíli, kdy bude mít nějakou funkci, bude jednat ve prospěch nějakého veřejného blaha a nikoli ve prospěch nějakých lobbistických skupin,“ vysvětluje.

Policie je jedna ze zainteresovaných stran

Podle Valáška by se každý novinář měl na činnost policie dívat optikou toho, že je to jedna ze zainteresovaných stran.

„Policejní dokumenty nebo nějakou činnost policie chápu jako nějaký střípek ve své práci. Ve chvíli, kdy má policie nějaká zjištění, snažím se je konfrontovat s realitou, zasadit do kontextu. Takže samotný fakt, že někdo byl v kanceláři Petra Hladíka, pro mě není zásadním faktorem, abych jen na základě toho říkal, že je ten člověk vinen a musí odstoupit,“ popisuje investigativní novinář.

Ale tady ani nedošlo k trestnímu stíhání. Tady došlo k tomu, že policie požádala toho člověka o spolupráci.
Michal Bláha

Hranice presumpce viny nejsou podle Bláhy nikdy naprosto černobílé. „Ale co může veřejnost, kterou to téma zajímá, vyvozovat z toho, že policie přijde nějakému politikovi do kanceláře a chce po něm nějaké důkazy? Nemusí to znamenat, že je podezřelý. Může to znamenat, že hledají ne něco na toho politika, ale důkazy na ostatní, se kterými byl v pracovním či nepracovním kontaktu. Ta první hranice, kdy by se mohla začínat rozsvěcet kontrolka presumpce viny, je u toho, když ho policie obviní. Když je obžalovaný u soudu, tam je to prakticky jasné,“ naznačuje.

Čtěte také

„Ale tady ani nedošlo k trestnímu stíhání. Tady došlo k tomu, že policie požádala toho člověka o spolupráci. To nutně neznamená, že je čímkoli vinen,“ zdůrazňuje autor projektu Hlídač státu.

„Chtěl bych poopravit to, co tady zaznělo, že policie vyzvala Petra Hladíka ke spolupráci,“ reaguje Valášek.

„Petr Hladík je samozřejmě v kauze podezřelý, což bezpečně víme ze svého bádání. Policisté mu zabavili techniku, což u lidí, které považujete za svědky, neděláte,“ zdůrazňuje investigativní novinář Aktuálně.cz a Hospodářských novin.  

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.