Brněnská korupční kauza se dotkla i člena vyjednávacího týmu lidovců. Ohrozí to podpis koaliční smlouvy?

19. říjen 2022

Brno v úterý zažilo policejní razii. Policie zasahovala na bytovém odboru magistrátu, na radnicích městských částí Brno-sever a Brno-Černovice, ale i v Pískovně Černovice. Zásah se týkal podvádění při privatizaci s městskými byty a také právě brněnské městské společnosti Pískovna Černovice, kterou údajně chtěla ovládnout organizovaná zločinecká skupina. Zjistil to Český rozhlas od dvou důvěryhodných zdrojů obeznámených s vyšetřováním.

V Brně by měli zástupci ODS, TOP 09, hnutí ANO, KDU-ČSL, STAN Pirátů a ČSSD podepsat koaliční smlouvu. Kauza se nicméně přímo dotkla i Filipa Ledera, který byl členem vyjednávacího týmu lidovců. Vysvětlení má podat i sám náměstek primátorky Petr Hladík.

Čtěte také

„KDU-ČSL, která v kampani před komunálními volbami vystupovala jako jakási alternativa vůči zejména občanským demokratům, jako strana, která nejenom, že je schopna to město vést lépe, ale v podstatě je tak trochu i morálně čistější. Tak pro ni pochopitelně toto není úplně příznivá záležitost,“ říká Vít Hloušek, vedoucí Mezinárodního politologického ústavu.

„Navíc je tam do té kauzy zapojeno několik osob, které jsou poměrně blízké panu Hladíkovi, což je kandidát na nového ministra životního prostředí. Takže pro KDU-ČSL tohle rozhodně není dobré a můžou být rádi, že se ta jednání podařilo dotáhnout do konce před tím, než tato kauza vypukla, ta její poslední verze.“

Čtěte také

Podpis koaliční smlouvy to tak podle něj neohrozí. „Za prvé proto, že jde o koalici, která je na velmi širokém půdorysu. Stranou zůstala pouze SPD a Zelení, respektive Zelení, kteří kandidovali s lokálním hnutím Žít Brno, takže tím pádem asi není důvod, proč to znovu otevírat. Jednání trvala docela dlouho, podařilo se najít poměrně široký kompromis, a tak si myslím, že tohle ohroženo nebude.“

Co se stane, pokud nynější dění znemožní uspořádat první zasedání nově zvoleného zastupitelstva, které má proběhnout nejpozději do 25 dnů od vyhlášení výsledků voleb, tedy letos do 24. října? Poslechněte si celé Téma dne v audiozáznamu. Moderuje Šárka Fenyková.

autoři: Šárka Fenyková , knem
Spustit audio

Související