Karel Hvížďala: Depardieu, celebritizace a veřejný prostor

10. únor 2024

Původně jsme na jazyce obdivovali snahu pomocí překročení hranic slov pojmenovat neznámé. Později, díky postmoderně, internetu a sociálním sítím se stala zajímavější snaha slovy bořit skutečnost, podvracet vyřčené.

Čtěte také

Slova přestala skutečnost pojmenovávat a začala naopak pravdu maskovat. Navlékla si přes sebe punčochu, jako to dělají zločinci, aby je nikdo nepoznal, aby se zamlžil původní obsah slov. A to se týká i slov jako je celebrita, prominent a autorita: společnost mezi jejich obsahem přestala rozlišovat.

Původně celebrita označovala člověka, který na sebe upozornil momentální pomíjivou událostí. Prominent byl ten, za kterým stál výjimečný a společensky oceněný výkon. A za autoritu byl označován takový člověk, za jehož životem stály dlouhodobé mimořádné výkony a jehož hlas získal celospolečenskou váhu.

Dnes je celebritou každý, včetně politiků, kdo se objevuje často v médiích. Prominenti a autority se z veřejného prostoru pozvolna vytrácejí.

Změna společenských norem

Jako příklad nám může posloužit kauza Gérarda Depardieu, uznávaného filmového herce, prominenta. Společnost ho kvůli obvinění v prosinci 2020 ze znásilnění a nevhodného sexuálního chování učinila jen skandální celebritou. Ocitl se na černé listině francouzské televize, filmu a divadla, aniž byl odsouzen.

Čtěte také

Může za to nejen změna společenských norem ve vztahu k chování k ženám – v době kdy začala jeho kariéra, frivolní chování k ženám bylo považováno za úsměvné laškování –, ale i to, že o permanentní prezentaci v médiích Depardieu vždy stál. Byl to on, kdo při návštěvě Severní Koreje se nechal natočit při obscénních poznámkách.

A podobně pár dní před ruskou invazí na Ukrajinu v roce 2022 zveřejnil na sociálních sítích fotografii, na které se objímal s Vladimirem Putinem. Protože si nejspíš myslel, že ještě větší prezentace mu může pomoci, což se taky stalo.

Ale zároveň to podnítilo i větší počet obvinění proti němu, protože některé ženy v tom viděly příležitost, jak na sebe upozornit, a ještě se domoci vysokého odškodného.

Cirkus exhibicionistů

Současně s veřejným pobouřením, protestními peticemi a pochody na veřejnosti proti chování Gérarda Depardieu koncem prosince minulého roku asi padesátka umělců od filmu, hudby a literatury odsoudila lynč na herce a na jeho obranu vystoupil v televizi i prezident Emmanuel Macron. Sám Depardieu obvinění odmítá.

Karel Hvížďala, komentátor

Díky technologiím a umělé inteligenci jsme se vydali k soustavnému překračování lidských mezí. Zatímco v rovině myšlení jsme se omezili a veřejný prostor jsme proměnili v cirkus exhibicionistů, před kterými uhýbáme.

Proces s Depardieu se odkládá a není vyloučené, že dopadne podobně jako u nás odsouzený vrah Kajínek, kterému prezident udělil před svou druhou volbou milost, aby získal víc hlasů, protože díky publicitě se stal celebritou, která měla ve veřejnosti podporu.

Autor je publicista

Spustit audio