Karel Hvížďala: Babiš má pravdu, opozice musí změnit politickou kulturu

22. červen 2021

Zdravý étos společnosti je založen na přesném vnímání smyslu slov. Pakliže se smysl rozpadá, jsou znetvořené komentáře, řád daný Ústavou a zákony i mravy. To je největší ohrožení, které v poslední době zažíváme skoro denně. Naposledy třeba při obsazování uvolněného místa nejvyššího státního zástupce po Pavlu Zemanovi.

Spekuluje se hlavně kvůli Pražskému hradu a Andreji Babišovi (ANO) i o lidech působících mimo soustavu státních zastupitelství, což by znamenalo právě zmíněné porušení řádu, Ústavy, zákonů – tedy i mravů.

Čtěte také

Pavel Zeman proto důrazně zavrhl myšlenku, že by ministryně Marie Benešová (za ANO) navrhla do této funkce někoho, kdo vůbec v soustavě státních zastupitelství nepůsobí, a nazval to „právní perverzností“ a „znásilněním systému“. Odkázal na to, že zákon jasně říká, že státní zastupitelství vykonává svoji působnost prostřednictvím státních zástupců a zároveň stanoví podmínky, kdo se státním zástupcem může stát.

„Nebude-li platit podmínka státního zástupce na vedoucího státního zástupce, tak nebude možná platit ani podmínka vysokoškolského vzdělání?“ řekl Pavel Zeman. A vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová zase prohlásila: „Když se bude na výběru státních zástupců podílet soudce, bude to protiústavní.“

Nesmíme nechat o sobě rozhodovat

Ale podobná situace je v České televizi, kde byla asi nezákonně odvolána dozorčí komise Rady ČT a kde zřejmě byli nezákonně nominováni do Rady ČT její členové. A i na Pražském hradě se postupuje nezákonně, když oba nejbližší spolupracovníci prezidenta Miloše Zemana nemají bezpečnostní prověrky, ač mají přístup k materiálům, které jsou označeny jako přísně tajné.

Čtěte také

A to už vůbec nehovořím o lživých a zcela vymyšlených výrocích politiků, které s blížícími se volbami zaplňují čím dál více veřejný prostor. Viz žaloba Lukáše Wagenknechta na premiéra Babiše, který se mu má omluvit za výrok, že je psychopat a udavač, který připravil Českou republiku o 800 milionů korun. Premiér se chce odvolat.

A podobně chtějí Piráti žalovat premiéra za to, že šíří pomluvy a straší lživě obyvatele o jejich postoji k migrantům. Naposled je v Právu napadl kvůli tomu, že se snaží přepsat kulturní prostředí naší země.

Karel Hvížďala

V tom se ale Andrej Babiš určitě nemýlí: Změnit politickou kulturu České republiky, to musí být hlavní úkol celé opozice, protože původně latinské slovo cultura znamenalo v přeneseném slova smyslu péči o duši všemi disciplínami, které pomáhají člověka rozvíjet a zušlechťovat, jinými slovy ctít jazyk, Ústavu a zákony.

Tato změna není však hrozbou, ale záchranou. Vše, na co nyní žehráme, má zamezit zpochybnění dnešních mocných.

Chceme-li změnu a návrat duchovní podstaty státu, nesmíme nechat o sobě rozhodovat a musíme mít i za této těžké situace vůli rozhodovat sami o sobě a spoluvytvářet řád svobodného pobývání.

Autor je publicista

Spustit audio