Karel Havlíček: Je to jen shoda náhod, nejde o systémové pochybení, ale selhání jedinců

17. červenec 2020
Výrok týdne

Velkou událostí posledních dní je nebývalý nárůst nehod na železnici. V souvislosti s tím ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že nejde o chybu systémovou.

Čtěte také

Nejdříve se v úterý srazily vlaky u Českého Brodu. Při nehodě zemřel strojvedoucí a zranilo víc než 30 lidí (z toho čtyři vážně). Osobní vlak CityElefant, ve kterém cestovalo víc než sto lidí, kolem 21:30 narazil do stojícího nákladního poštovního vlaku. Policie nařídila soudní pitvu strojvedoucího. Příčiny nehody vyšetřuje také Drážní inspekce.

Osudným se mu navíc stal úsek, kde sám před třemi lety zabránil srážce vlaků. Podle šéfa Českých drah Václava Nebeského nebyl přepracovaný. Naopak, právě se vrátil z dovolené. Generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera dodal, že když je zabezpečení drážní dopravy jen na lidském faktoru, není to správné. Protože i samotní strojvedoucí jsou jen lidé. A každý člověk prý občas chybuje.

A další nehody

O týden dřív zemřeli při železniční nehodě u Perninku na Karlovarsku další dva lidé. To se srazily dva osobní vlaky na jednokolejné trati. Po nehodě policie jednoho ze strojvedoucích zadržela a vyšetřuje kvůli obecnému ohrožení.

Čtěte také

Další nehody byly naštěstí bez obětí na životech, a to v pátek 10. července, kdy se v podvečer srazil rychlík s osobním vlakem bez cestujících v pražských Běchovicích. A ve středu večer (15. července) vykolejil osobní vlak při vjezdu do stanice Medlešice na Chrudimsku. Ani při této nehodě nebyl nikdo zraněný.

Stát letos zmodernizuje 142 železničních přejezdů za víc než jednu a čtvrt miliardy korun. Příští rok investice zvýší. Ročně se na přejezdech v Česku stane asi 160 mimořádných událostí a nehod. 

To, co se stalo v posledním týdnu, je obrovská shoda náhod. Nedošlo k systémovému pochybení, ale k selhání jedinců.
Karel Havlíček (za ANO)

Výrok týdne analyzuje politolog a analytik České televize Kamil Švec.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související