Těžká technika drážních hasičů odvezla nabouraný vlak z Perninku

16. červenec 2020 08:00

Z nádraží v Perninku drážní hasiči odstranili havarovaný vlak Regionova, který se před týdnem srazil s protijedoucí soupravou RegioShark. Vlak, který má zničený podvozek, museli hasiči naložit na přívěs kamionu dvěma jeřáby a odvezli ho po silnici.

Naložení vlaku na přívěs kamionu trvalo asi hodinu. Hasiči využili techniku Správy železnic, jeřáby z Chebu a Ústí nad Labem a tahač z Prahy. Vlak, který měl původně téměř 18 tun, po odstranění poškozených náprav vážil asi 14 tun. Nárazem výrazně poškozený vůz RegioNovy skončí v depu v Chebu a čeká ho sešrotování.

Tragická nehoda na trati mezi Karlovými Vary a německým Johanngeorgenstadtem se stala minulý týden v úterý 7. července odpoledne. Dva lidé při čelní srážce vlaků zemřeli, devět utrpělo středně těžká a těžká zranění, 15 lidí se zranilo lehce. Zraněni byli i tři zaměstnanci Českých drah.

Čtěte také

Na sociálních sítích se zvedla vlna podpory pro zraněné železničáře. Příčinu nehody vyšetřují policie, drážní inspekce i České dráhy, které dopravu na trati provozují. Podle prvních poznatků bylo příčinou havárie zřejmě selhání lidského faktoru, když strojvedoucí vlaku, který jel na Karlovy Vary a měl v Perninku počkat na protijedoucí vlak, vjel na trať.

V uplynulých osmi dnech se stalo na tratích několik velkých nehod. Nejtragičtější byl právě střet dvou vlaků na Karlovarsku u Perninku. Další nehoda se stala v pátek na trati mezi Prahou a Kolínem. U pražských Běchovic narazil vlak bez cestujících do čekajícího rychlíku, nikdo se nezranil.

Na stejné trati pak v úterý 14. července večer narazil osobní vlak do zadní části nákladního expresu. Po nehodě zemřel strojvedoucí. Příčiny nehod se zatím vyšetřují, podle předběžných zpráv šlo o lidské chyby.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související