Správa železnice nechá letos zmodernizovat a lépe zabezpečit deset železničních přejezdů na jihu Moravy

15. červenec 2020

Správa železnic letos zmodernizuje 142 přejezdů za téměř 1,4 miliardy korun. Na jihu Moravy zvýší bezpečnost celkem na deseti místech. Železničáři doplní výstražná světla, nainstalují závory nebo je opatří led diodami.

Tři z nich jsou na trase Šakvice-Hustopeče u Brna, kde železničáři trať aktuálně elektrifikují. Doteď to byly přejezdy jen s výstražnými kříži, nově budou se závorami. Dalšími místy, kde Správa železnic zvýší bezpečnost, jsou Nedvědice na Tišnovsku, dále Střelice, Troubsko, Velké Pavlovice a pak přejezd v ulici Podsedky na pomezí městských částí Brno-Bohunice a Starý Lískovec.

Čtěte také

Na závory v Kaštanové ulici v Brně a v ulici Velkomoravské v Moravském Písku nainstalují technici led diody. Břevna z kompozitního materiálu by tak měla být lépe viditelná ve dne i v noci.

Nehody na přejezdu

V Moravském Písku v minulosti řešila policie několik nehod, kdy řidiči nerespektovali červená výstražná světla. Poslední případ je z června roku 2018, řidič kamionu jedoucí ve směru od Polešovic vjel na přejezd, když svítila červená světla. Musel prorazit závoru a ujel.

Kamion vjel na železniční přejezd v Moravském Písku na Hodonínsku, když svítila červená světla. Musel prorazit závoru

Podobný incident řešila policie i o dva roky dříve, kamion uvěznily na přejezdu závory a zůstal stát. V tu dobu se k němu od Hodonína rychlostí 160 km/h blížil rychlík, na poslední chvíli řidič kamionu prorazil závory a odjel.

Za trestný čin obecného ohrožení hrozí až osm let za mřížemi. Teď by závory měli železničáři osadit led diodami pro lepší viditelnost.

Co je třeba opravit?

Prioritně zabezpečuje Správa železnic přejezdy, které vyhodnotí jako rizikové. Vychází přitom i ze statistik střetů aut s vlaky. Od roku 2010 zemřelo na přejezdech při střetech automobilů s vlaky 378 lidí.

V příštím roce pak železničáři plánují investovat do lepšího zabezpečení přejezdů asi 1,5 miliardy korun, za které zrekonstruuje 170 přejezdů.

Spustit audio