Karel Barták: Summit NATO bez překvapení. O tom hlavním se ale nemluvilo

12. červenec 2024

Lídři 32 členských zemí Severoatlantické aliance podle očekávání schválili další významnou vojenskou pomoc Ukrajině, dohodli se na jejím zefektivnění a ujistili Ukrajince, že jejich směřování do Aliance „je nezvratné“. V době, kdy narůstá únava z protahující se války a sílí „chcimírovské“ tendence jak v Evropě, tak v USA, to není málo.

„To, co dnes společně děláme, povede k tomu, že Ukrajina vstoupí bez zdržení, jakmile nazraje čas. Nejde o to, zda se to stane, ale jen o to, kdy k tomu dojde,“ vyložil diplomatické formulace závěrečného usnesení generální tajemník Jens Stoltenberg.

Čtěte také

Spojenci se dohodli, že Ukrajině poskytnou vojenskou pomoc za dalších 40 miliard eur. Budou své nabídky dělat individuálně a bilaterálně, ale nově bude celé úsilí koordinovat NATO, jeho nově zřízený úřad. Dosud tuto roli plnily Spojené státy v takzvaném ramsteinském formátu.

Novinka tedy jasně odráží nejistotu, která v Alianci panuje  v souvislosti s listopadovými prezidentskými volbami, tedy s případným návratem Donalda Trumpa do Bílého domu.

Čekání na Trumpa?

A jsme u toho: Hlavním tématem washingtonského summitu bylo totiž to, o čem se vůbec nemluvilo – vzduch byl doslova nabitý spekulacemi, co si myslí Donald Trump, co chystá, jaké bude jeho chování a počínání v případě, že by se mu podařilo prezidentské volby vyhrát.

Čtěte také

Nejsou to liché obavy. Aliance by sotva přežila, pokud by se od ní v tuto chvíli odvrátily Spojené státy. Evropští členové nejsou zatím schopni převzít štafetu. Podpora Ukrajině by nutně oslabila a spolu s ní také odstrašovací síla a věrohodnost NATO. Donald Trump nikdy jasně neřekl, že by chtěl Ameriku z NATO vyvést, ale řekl dost na to, aby zasel obavy a nedůvěru.

Mezinárodní sešlost lídrů svrchovaných států se ale nemůže veřejně hrabat v domácí politice jedné členské země, byť její vývoj bude mít i pro ně zásadní dopady.

I jindy výřečný Zelenskyj byl ohledně tohoto tématu zdrženlivý. Připomněl, že si s Trumpem v minulosti dobře popovídal a doufá, že to tak bude zas, pokud se vrátí. Nejistotu ale v rozhovoru pro agenturu Bloomberg připustil: „Rádi bychom věděli, zda v listopadu budeme moct nadále spoléhat na silnou podporu USA, nebo zda budeme opuštěni,“ řekl.

Čtěte také

Bylo by velmi pošetilé oddat se černým představám, nebo se pohroužit do úvah o fyzické a mentální formě prezidenta Joea Bidena, který za poslední dva roky vykonal pro NATO, pro Ukrajinu a pro spravedlivý mír nesmírnou práci.

Jeho ministr zahraničí Blinken vyrukoval s oznámením, že americké stíhačky F-16 – darované Dánskem a Nizozemskem – jsou už na cestě na Ukrajinu. Spojené státy, Německo a Rumunsko poskytnou další protivzdušné baterie Patriot – a výčet tím zdaleka nekončí.

Rusku navzdory

Tyto kroky rezonovaly ve Washingtonu silně, navíc na pozadí pondělního ruského útoku na řadu měst včetně Kyjeva, kde byla terčem také dětská nemocnice – vypadalo to jako přímý vzkaz Kremlu na adresu summitu.  

Připomeňme si, že washingtonská vrcholná schůze byla svolána za účelem oslavy 75. výročí založení NATO, nejmocnějšího vojenského bloku na světě. Že poprvé ve své historii čelí velmi složité situaci vyvolané ruskou agresí, které se snaží správně čelit podporou napadené Ukrajině. Že za této situace se většina evropských spojenců rozhodla zvýšit vojenské výdaje – a že dlouhodobě neutrální Finsko a Švédsko se k NATO z téhož důvodu připojily.

Karel Barták, bývalý dlouholetý zpravodaj ČTK v Bruselu

Takže – navzdory všem pochybnostem a obavám, velmi reálným a oprávněným, sílí odstrašovací kapacita Severoatlantická aliance, a s ní také šance na udržení míru v Evropě, a to navzdory ruskému počínání.

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu a komentátor Info.cz

autor: Karel Barták
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.