Petr Hartman: Slibem neurazíš, ale platy v justici tím nevylepšíš

9. říjen 2024

Podle Listiny základních práv a svobod jsou soudci zbaveni práva na stávku za jakýchkoli okolností. Lidé, kterým bylo z důvodu stávky jednání v těchto dnech odročeno, tomu nemusí věřit. 

Čtěte také

Přitom soudci pracovali. Většina z nich ale v omezeném režimu. Například bez zapisovatelů se nemohla konat soudní jednání. Alespoň ne ta, která přítomnost takovéto osoby vyžadují. K běžnému fungování pak ženy a muži v talárech potřebují také podporu dalších justičních zaměstnanců.

Ti jsou nespokojeni s výší svých příjmů. Proto na tři dny nepřišli do práce. Ostatně už v květnu vyjádřili svoji nespokojenost krátkým protestem. V říjnu nevoli dali najevo tím, že začali stávkovat. Neznamená to, že by na týdny až měsíce přestaly soudy fungovat.

Přijdou změny? 

Zároveň není pravděpodobné, že by takovýto protest přiměl současnou vládu k rychlé změně tarifů. Desítky let hledají politici způsob, jak dostatečně zaměstnance v justici ohodnotit.

Čtěte také

Za celou dobu nedošlo k zásadním změnám v platových tabulkách, kam jsou podle délky praxe a dosaženého vzdělání zařazeni. Výsledkem je, že jejich základní příjmy neodpovídají platům ve státní sféře.

Není divu, že zaměstnanci z justice odcházejí za lepším. Překvapením může být, že nemíří pouze do soukromého sektoru. Na více peněz dosáhnou i na různých úřadech. Logicky se na uvolněná místa nehrnou davy zájemců.

Tím spíš, když na některé posty nestačí bakalářský titul a je potřeba dalšího vzdělávání na justiční akademii. Což se potom adekvátně nepromítá do jejich příjmu.

Čtěte také

Politici léta slibují, že to změní. Občas se o to pokusili – místo nových tarifů, to řešili různými příplatky. Na to do justice jednorázově posílali peníze. Justiční zaměstnanci nechtějí na libovůli politiků spoléhat a opakovaně požadují tzv. systémové řešení.

Chtějí mít jistotu v podobě vyššího základního příjmu podle nových tarifních tabulek. Ty nejsou dodnes k dispozici, přestože bylo jejich zavedení opakovaně slibováno.

Justice není jen o soudcích

Výsledkem byla stávka a názorně ukázala, že pro hladký chod spravedlnosti v této zemi nejsou důležití pouze soudci. Bez spolupráce s vyššími soudními úředníky, zapisovateli, asistenty, odborníky na informační technologie a dalším podpůrným personálem nemohou efektivně pracovat.

Nejnovější protest velmi pravděpodobně vyvolá očekávanou politickou reakci. Najdou se peníze, aby se platy pomocí různých ohodnocení a příplatků navýšily.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Zároveň zaznívá slib, že do budoucna se tarifní tabulky změní. Zrovna tento problém nevnímají politici jako velkou prioritu, proto půjde o budoucnost velmi vzdálenou.

Vlády budou pravděpodobně nadále uklidňovat nespokojené justiční zaměstnance spíše přísuny peněz mimo tarifní tabulky.

Pak musí doufat, že takovéto finance nebudou na jednotlivých soudech použity na jiné mimořádné výdaje. Jak už se v minulosti stalo.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio