Karel Barták: Česko odvedlo v čele EU obrovskou práci, stalo se spolehlivým a důvěryhodným partnerem

27. prosinec 2022

Česká republika zvládla předsednictví v Radě Evropské unie úspěšně. Předvedla skvělou připravenost, výborné vyjednávací schopnosti, pracovitost, ale také smysl pro kompromis a pro konsensus, tedy empatii a pochopení pro stanoviska a problémy ostatních. Evropská agenda se díky tomu posunula výrazně kupředu.

Výsledek je nad očekávání pozitivní, což je dobrá zpráva pro Evropu, pro postavení Česka v ní, pro současnou politickou reprezentaci – která ho ovšem nedokázala dostatečně prodat domácímu publiku, takže Češi, Moravané a Slezané sice nějak vnímají, že to bylo dobré, ale hlubší pochopení jim chybí. Což je velká škoda.

Čtěte také

Prahu chválí unisono nejvyšší představitelé unijních institucí, vysocí úředníci, diplomaté i vlivní zahraniční novináři. Jde to dál než obvyklá zdvořilostní poděkování, běžná na konci každého předsednictví. Odráží to také určité překvapení, protože původně se od tradičně euroskeptických Čechů nic moc neočekávalo. Přinejlepším se počítalo s „udržovacím“ předsednictvím, takovým tím matným výkonem, jaký často předvádějí menší a méně zkušené země.

Tím spíš, že hlavním chodem legislativního procesu bylo v daném pololetí dokončení části balíku klimatických předpisů „Fit for 55“, což je vlastně prováděcí legislativa Zelené dohody – tedy onoho Green Dealu, pod který se sice premiér Babiš v roce 2019 podepsal, ale který v české kotlině zůstal (i jeho přičiněním) spíše nadávkou než přitažlivým programem.

ČR umí i vyšší ligu

Čtěte také

O to výrazněji vyniká dnes bilance – Češi dotáhli do konce všech osm klimatických zákonů, které zdědili rozpracované od francouzského předsednictví, což opravdu nikdo nečekal. Došlo k pozoruhodnému jevu – v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu se během několika týdnů totálně změnila energetická situace na kontinentu.

Bylo stále jasnější, že bude třeba se odstřihnout od laciného ruského plynu. Ceny plynu a elektřiny, o které se dávno nikdo nestaral, se ze dne na den staly výbušným tématem číslo jedna. A postupně začalo mnoha politikům svítat, že tento zvrat neznamená umíráček pro Green Deal, jak se mohlo zprvu zdát.

Naopak, fosilní paliva z Ruska se dají nejlépe a nejúčinněji nahradit zprvu sice dovozem zkapalněného plynu, ale dlouhodobě a trvale zaprvé úsporami energie a za druhé prosazováním obnovitelných zdrojů a jádra zbaveného nánosu nedůvěry. Důraz na energetiku a boj proti klimatické změně se tak přestaly jevit protichůdně, staly se stranami téže mince.

Čtěte také

Česko skoro 30 let hledá své místo v Evropské unii. Jeho výkon za posledních šest měsíců přesvědčuje jeho partnery i svět bruselských institucí, že ho konečně našlo. Ujalo se štafety uprostřed velké krize a počínalo si velmi dobře. Předvedlo, že dokáže stát pevně u pomyslného kormidla v době bouře a počíná si kapitánsky rozvážně, umí tedy hrát i tu vyšší ligu, než do které vzhledem ke své velikosti patří.

Zaujaly i manýry – pozorovatelé poukazují na to, že čeští vyjednávači uměli vygenerovat většinový postoj, ale přesto se snažili skoro vždycky o konsens, aby nikdo nezůstal stranou, aby nevznikaly hořkosti, které škodí naplňování společných rozhodnutí a také se mohou v budoucnu vymstít. Což svědčí o dobrém pochopení toho, o co jde a jak to v unii chodí.

Karel Barták

Rozhodující díl práce odvedli diplomaté a experti na našem Stálém zastoupení v Bruselu; těm patří největší vavříny. Žádné rozhodnutí nemůže ovšem být přijato jinak než na politické úrovni; zapojení českých ministrů bylo tudíž zásadní a v těžkých kauzách nepominutelné. Byly zajisté i slabiny, ale žádný z členů vlády evropskou povinnost ostentativně neodsouval jako nedůležitou. Nyní jde o to, aby jim to vydrželo. Šestiměsíční tah na branku by měl pokračovat, stát se trvalou součástí náplně jejich práce.

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu a komentátor Info.cz

autor: Karel Barták
Spustit audio