Kampaň Zvířata nejsou zboží k přepravě: Zakažte transporty do Turecka a náhraďte je obchodováním s masem

29. srpen 2016

Přepravovaný dobytek by měl mít svá práva. Docílit toho chce petice požadující zákaz vývozu hospodářskcýh zvířat z Česka do Turecka a dalších zemí mimo Evropskou unii. Děje se tak v rámci Světového dne nazvaného Zvířata nejsou zboží k přepravě.

„Česká republika byla v loňském roce na třetím místě ve vývozu zvířat do Turecka. Vadí nám neúměrné utrpení zvířat, které je v rozporu s evropskou i českou legislativou. Jde především o dopravu v létě. Zvířata čekají dlouhé hodiny i dny na hranicích, kde není třeba žádný stín, dostatek vody, na kluzké znečištěné podestýlce se mohou zranit. Padají na ně v kamionech navíc další zvířata, dochází k úhynům, ke smrti vyčerpáním,“ uvádí Romana Šonková, česká zástupkyně mezinárodní kampaně Compassion in World Farming a koordinátorka akce Zvířata nejsou zboží k přepravě. Situace ve všech zemích, které mohou vyvážet zvířata do Turecka, je podle jejích slov takto dokumentována po dobu nejméně pěti let.


Legislativa na papíře zní dobře. Realita přepravy je ale jiná. Máme nový dokument z června tohoto roku, kdy mladý český býček zemřel v kamionu přímo před očima ochranářů. Úřadům od stolu se to možná zdá všechno v pořádku, ale realita pro zvířata je naprosto hrůzostrašná.Romana Šonková


Petice může pomoct změněí situace. Samozřejmě se nijak rádi nedíváme na odstrašující obrázky, jsou to skutečné příběhy. Je potřeba, aby se tím ale zabývala celá Evropská unie, nejen jeden stát a ostatní v tom vesele pokračovali.Zdeněk Semerád

„Provádíme kontroly v souladu s legislativou, tedy při odbavování zásilek. V okamžiku, kdy dostaneme informace od tranzitních zemí, okamžitě zjišťujeme nedostatky s obchodníky i dopravci,“ odpovídá ústřední ředitel Státní veterinární správy Zdeněk Semerád. Jedná se přitom podle něj řádově pouze o jednotlivé zásilky, podíl legislativu porušujících přepravců zvířat nepřesahuje jedno procento.

Byrokracie není řešením, Evropská unie zavírá oči

„Navrhovali jsme řadu opatření na zlepšení, komunikujeme několik let s Ministerstvem zemědělství, ale bohužel na základě investigací ochranářských organizací nedochází ke zlepšení,“ uvádí Šonková, proč nová petice vzniká. Ochranáři požadují úplné zrušení obchodů, které vyžadují dlouhou a náročnou přepravu zvířat.

„Existuje dlouhodobá vědeckými výzkumy podložená kampaň, která říká, že zvířata po osmi hodinách jízdy začínají trpět. Kampaň běží v Evropě už deset, patnáct let. Bohužel výsledkem byla opatření, která se v praxi nedokáží prosazovat. Evropská komise zavírá před skutečným utrpením zvířat oči. Česká republika se snaží možná o řešení pochybení, ale pouze byrokratickými opatřeními. Navrhujeme proto zákaz obchodování s živými zvířaty a náhradu za obchod s masem,“ říká Šonková.

Jde o práva zvířat, ale i o ekonomiku

„Spíše by bylo dobré vymáhání veškerých požadavků v průběhu cesty, po obchodnících i dopravcích. Rozhodně nijak nepodporujeme týrání zvířat, ale zákaz ani omezení doby přepravy to neřeší. Je to i ekonomická záležitost,“ reaguje Semerád. „Kdyby bylo omezení na osm hodin, zvířata se tam dostanou postupně. Nevyvezla by se z České republiky, ale z jiných států. Obchodování s masem podporujeme. Jsou tu dostatečné kapacity na porážku. Pokud by to bylo do muslimských zemí, musíte ale umožnit jinou porážku, než která je u nás povolena.“

Přeprava živých zvířat

Problém je podle Šonkové právě i v brutální porážce zvířat bez omráčení. „Myslím, že je zodpovědností každého členského státu tam, kde může, nastavit třeba i přísnější pravidla. Mně se opravdu nelíbí situace a zdá se, že ani většině populace, že česká zvířata musejí pocházet tímto strastiplným utrpením. Nejdříve při přepravě, potom při brutální porážce,“ uzavírá.

autoři: rkr , bar
Spustit audio