Kamila Pešeková: Vláda na Slovensku si podřezává vlastní větev, domlouvá se s Robertem Ficem

23. září 2022

Před prezidentským palácem v Bratislavě proběhla protivládní demonstrace. Svolala ji strana Smer bývalého premiéra Roberta Fica, který měl ambici udělat z protestní akce něco podobného, co se uskutečnilo několik dní předtím v Praze. Zatímco ale v Praze dorazilo 70 tisíc lidí, do centra Bratislavy jich přišlo jen asi 5 tisíc z celého Slovenska. Účastníci protestovali proti rostoucím cenám za energie, ale požadovali také demisi současné vlády a předčasné volby.

Kromě samotného Fica promluvili někteří opoziční a mimoparlamentní politici, kteří prezentovali nejen svoje protivládní, ale i tvrdě proruské a extremistické názory.

Čtěte také

Vystoupil bývalý šéf parlamentu Andrej Danko, který se netají svým blízkým vztahem k Rusku a v minulosti se účastnil slavnostní přehlídky ke Dni vítězství v Moskvě. Danko se chlubil tím, že prý komunikuje s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

K účastníkům hovořil například také zakladatel slovenské pobočky klubu Noční vlci, který byl jako první občan Slovenska zařazen na sankční seznam Evropské unie. Nechyběl ani poslanec Ľuboš Blaha, místopředseda Ficova Smeru a jeden z hlavních slovenských konspirátorů, který odmítl údajnou „nenávist vůči Rusku“.

Fico a Pellegrini

Vedle mobilizace lidí na náměstí ale Robert Fico rozjel i druhou linku. Využil patovou situaci, která vznikla ve slovenském parlamentu poté, co se rozpadlo dosavadní vládní spojenectví. Menšinové koalici pomohl otevřít parlamentní schůzi, ale vymohl si na ní schválení návrhu na změnu ústavy.

Čtěte také

Fico totiž všechno svoje úsilí směřuje k tomu, aby bylo možné vyhlásit předčasné volby referendem nebo ústavním zákonem, který by přijal parlament. To zatím není možné. Jeho cílem je jakýmkoli způsobem vyvolat předčasné volby, protože podle dosavadních stranických preferencí se jeho Smer umisťuje stabilně na druhém místě. Přitom sám Fico v dobách, když byl ještě premiérem, předčasné volby odmítal s argumentem, že se tím popírají výsledky demokratických parlamentních voleb. Účelovost Ficových tvrzení je tedy zjevná.

Absurdní na celé situaci je také to, že současná menšinová vládní koalice se spíš dokáže domluvit s Ficem, proti kterému se kdysi silně vymezovala jako symbolu korupce na Slovensku, než se svým bývalým koaličním partnerem, stranou Sloboda a solidarita. Přitom Ficovi jde o to, aby právě tuto vládu svrhnul a dostal se k moci sám. Aby si zachránil reputaci a zbavil se vlády, která nastupovala po parlamentních volbách s cílem bojovat proti korupci, a tím pádem i proti systému, který vznikl za Ficových vlád.

Kamila Pešeková, komentátorka

Volební preference skutečně dlouhodobě naznačují, že volby by vyhrály opoziční strany. Pokud by byly předčasné, klidně by se mohlo stát, že za rok by Slovensku vládl nejen Fico, ale také Peter Pellegrini, šéf dlouhodobě nejpopulárnější slovenské strany Hlas a dlouholetý Ficův spolupracovník ve Smeru. Za svůj návrat by oba politici nevděčili nikomu jinému než současným vládním stranám, které je před dvěma lety slíbily odstavit od moci. 

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio