Kamila Pešeková: Slovensko čeká zkouška Ficem

21. duben 2022

Robert Fico a Robert Kaliňák, bývalý premiér a bývalý ministr vnitra, patřili dlouho k nejvlivnějším slovenským politikům. Národní kriminální agentura proti nim teď vznesla obvinění v rámci zvláštní akce Soumrak. Oba jsou podezřelí z trestného činu založení a zosnování zločinecké skupiny a také z ohrožení daňového tajemství.

Exministra vnitra Kaliňáka policie zadržela, na stejný postup u Fica, který je poslancem, je potřebný souhlas Národní rady. Takto vysoce postavené – i když bývalé – politické činitele zatím slovenská policie dosud nezatýkala.

Čtěte také

Obvinění má souviset s obdobím, kdy byla Ficova strana Smer ve vládě a jasně v ní dominovala. Tehdy se měla vytvořit mezi příslušníky policie skupina, která měla chránit příznivce Smeru a naopak stíhat jeho odpůrce.

O možnosti, že by mohlo dojít k zatčení Roberta Fica, se na Slovensku mluvilo už delší dobu. I proto, že policisté si postupně přicházeli pro řadu osob z expremiérova nejužšího okruhu.

Ficovo zadržení začalo být reálné poté, co bylo zveřejněno tajně natočené video, které zachytilo schůzku Fica, Kaliňáka a dalších na myslivecké chatě nedaleko města Levice. Přítomní se domlouvali, jak vypovídat během výslechu na policii. Na zveřejnění nahrávky tehdy reagoval právník Fico velmi nervózně a emotivně, stejně jako i nyní na nově vznesená obvinění. „Jde o čistou politickou mstu, jde o čistý pokus zlikvidovat předsedu nejsilnější opoziční parlamentní strany,“ uvedl na tiskové konferenci.

Fico se neštítí ničeho

Vyšetřování případu může trvat měsíce, možná roky. Ačkoli i pro Fica platí presumpce neviny, může to mít přímý dopad na slovenskou politiku nejbližší budoucnosti. Dosavadní průzkumy veřejného mínění ukazují, že nejoblíbenějšími stranami jsou u slovenských voličů Hlas Petra Pellegriniho, který dlouho držel s Ficem a byl jeho dlouholetým blízkým spojencem, a právě Smer Roberta Fica.

Čtěte také

Nejbližší týdny a měsíce tak budou mimo jiné vypovídat o schopnosti slovenských orgánů činných v trestním řízení a o tom, jak rychle dokáží shromáždit dostatek důkazů. Zároveň se ukáže, nakolik struktury, které měl Fico vytvořit v policii a justici, aby chránily jeho spojence, případně i jeho samotného, ještě fungují.

Advokát Fica a Kaliňáka uvedl, že celý případ by měla dozorovat namísto speciální raději generální prokuratura. Generálním prokurátorem je Maroš Žilinka, od kterého Fico pravděpodobně očekává pomoc. Možná i výměnou za to, jak se Fico Žilinky před nedávnem zastal, když generální prokurátor odmítal obrannou dohodu se Spojenými státy a čelil kvůli tomu výzvám k demisi.

Komentátorka Kamila Pešeková

Celé trestní stíhání může udělat z Fica mučedníka, čím by nasbíral další politické body. Příští volby mají být sice až za dva roky, avšak nikdo neví, jestli současná nesourodá vláda tak dlouho vydrží.

Fico je populista se vším všudy, což prokázal během pandemie i relativně nedávné debaty o obranné dohodě. Neštítí se ničeho, nějaké zásady nebo ideologie pro něj nehrají žádnou roli. A když půjde o jeho vlastní – nejen politické – přežití, bude to platit tím spíš.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.