Kamila Pešeková: Válka proti Kotlebovi?

6. srpen 2018

Kdo slyšel tento týden zpravodajské pořady ve slovenských médiích, musel se leknout.

Jednou z hlavních zpráv totiž bylo, že předseda slovenského parlamentu a zároveň šéf Slovenské národní strany Andrej Danko chce vyhlásit válku.

Marián Kotleba uspěl, Slovensko má prvního extremistického hejtmana

03003936.jpeg

Ve druhém kole přímých voleb hejtmanů na Slovensku uspěl i populista Marián Kotleba, který se postaví do čela Banskobystrického kraje. Proslavil se svými slovními útoky na adresu Romů. Slovenský premiér Robert Fico jakoukoli odpovědnost za jeho vítězství odmítl.

Protokolárně druhý muž Slovenské republiky ovšem nemá na mysli válečný stav s nějakým jiným státem, ale s pravicovými radikály z Ľudové strany naše Slovensko (ĽSNS) Mariána Kotleby. Danko oznámil, že chce podniknout kroky, které povedou k jejímu zákazu. Důvodem mají být antisemitské a rasistické projevy představitelů Kotlebovy strany, stejně tak i jejich chování na půdě parlamentu, které dle Danka ohrožuje fungování nejvyššího zastupitelského sboru.

Silná slova předsedy slovenského parlamentu přichází v době okurkové sezony a zároveň dva roky před nejbližšími parlamentními volbami. Těch by se dle představ Danka Kotlebovci už neměli zúčastnit.

Na předsedu ĽSNS podal před několika dny obžalobu i prokurátor Úřadu speciální prokuratury pro podezření ze spáchání trestného činu vyjadřování sympatií k hnutí potlačujícímu základní práva a svobody.

Měřit všem stejným metrem

Z toho by se dalo usoudit, že nad slovenskými pravicovými radikály se začínají stahovat mračna. Pokud by s tím ale nebylo spojeno několik pochybností. Tím hlavním problémem je, jak moc to Andrej Danko myslel vážně. Tento politik si rád libuje v silných vyjádřeních, po kterých se už ale často nic neděje.

Kamila Pešeková: Hrozba Kotlebou semkla tradiční strany do jednoho šiku

Kamila Pešeková

Slovensko čeká volební víkend. Občané budou volit regionální parlamenty, a také župany, tedy krajské hejtmany.

I loni v tuhle dobu vypověděl koaliční smlouvu se svými dvěma vládními partnery. Ale namísto toho, aby vláda skončila a na Slovensku byly vypsány předčasné volby, tak trojkoalice Smeru, Národní strany SNS a maďarského hnutí Most-Híd pokračuje vesele až do dnešních dnů.

Druhou pochybnost vyvolává fakt, že podstatná část Kotlebových voličů kdysi spolehlivě hlasovala pro Dankovy národovce. Dnešní předseda parlamentu národní stranu posunul do středu, tím ale přišel o voliče, kteří volali po radikálním řešení romské a maďarské otázky. Nechce Danko ve skutečnosti administrativním zásahem v podobě zrušení Kotlebovy strany získat tyto voliče zpět, namísto toho, aby je přesvědčoval o svých vlastních argumentech?

Petr Šabata: Začátek konce slovenského neofašisty Mariana Kotleby

Petr Šabata

Ve slovenské politice se stal tento týden zázrak. A pokud se nepřihodí nic dramaticky zlého, budou moci demokraté v den župních voleb 4. listopadu slavit.

Třetím sporným momentem je, jestli je pro demokracii vůbec dobré, pokud se proti těm, kteří ji kritizují, bojuje formou zákazů. Můžou se z nich pak ve skutečnosti stát mučedníci, kteří by mohli přitáhnout nové voliče.

Právník Danko se možná domnívá, že se může zopakovat to, co se už jednou povedlo. Když se loni na podzim konaly župní volby a hrozilo, že tehdejší župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba svou pozici obhájí, změnily vládní strany půl roku před hlasováním jednoduše pravidla. O županovi se nově rozhodlo už v prvním kole, takže Kotleba , který čtyři roky předtím vyhrál ve druhém kole, najednou neměl šanci.

Dalším paradoxem je, že na podzim by chtěla Dankova strana přesně definovat pojem antisemitismu a včlenit jeho definici do trestního zákona. Není to přitom tak dávno, co i jiní členové SNS byli obviňováni z protižidovských projevů. Proto bude zajímavé sledovat, jestli bude Andrej Danko měřit i jim stejně jako kotlebovcům.

autor: kap
Spustit audio