Kamila Pešeková: Slovensko ve slepé uličce čeká na rozhodnutí premiéra Matoviče

18. březen 2021

Asi by se v Evropě našlo málo zemí, které v těchto dnech čelí tolika problémům zároveň jako Slovensko. Jako by nestačilo, že má jedny z nejhorších výsledků v boji s pandemií. Nakažených stále přibývá, zdravotnictví kolabuje a očkování se rozjíždí pomalu. K tomu všemu se už přes týden potýká s velkou vládní krizí.

Poslední kapkou, která ji spustila, bylo rozhodnutí slovenského premiéra Igora Matoviče nakoupit ruskou vakcínu Sputnik V, ačkoli mu to vláda předtím nepovolila. Matovič ale jednal na vlastní pěst, když objednal v Rusku dva miliony dávek.

Čtěte také

Matovičovo vládnutí, jeho nestandardní způsoby komunikace i nedostatečná schopnost naslouchat druhým, ustupovat anebo dodržovat dohody vedly dva z jeho koaličních partnerů k razantnímu kroku. Šéf strany Sloboda a solidarita (SaS), vicepremiér Richard Sulík oznámil, že pokud zůstane Igor Matovič ve vládě, odejdou on i jeho lidé do opozice. „Funkce premiéra si vyžaduje mnoho schopností, kterými Igor Matovič nedisponuje,“ uvedl.

Přidala se i další strana Za ľudí, když její šéfka Veronika Remišová vyslovila prakticky stejné požadavky. Čas na rozmyšlenou neboli ultimátum dostal současný premiér do příští středy. Odchod jednoho z partnerů by Matovič oželel. Ale pokud mu vypověděli poslušnost hned dva, ztratil by v parlamentu většinu.

Agonii co nejdříve ukončit

Souboj Matoviče, Sulíka a Remišové je zajímavý i z jiného důvodu. Všichni tři se velmi dobře znají z minulého společného působení v politice.

Čtěte také

Byl to Matovič, který odešel kdysi ze Sulíkovy strany, aby si založil vlastní hnutí. A Veronika Remišová se v něm po čase stala Matovičovou pravou rukou. Před volbami ovšem Matoviče opustila a vstoupila do strany Za ľudí, kterou založil bývalý prezident Andrej Kiska. Protože Sulík i Remišová byli nějakou dobu s Matovičem v jednom týmu, dobře vědí, co na něj platí. Mají ale i zkušenost s tím, že Matovič svoji povahu nezmění.

Vědí proto, že ať už bude pandemická situace na Slovensku sebevážnější, Matovič se nepřestane chovat jako exhibicionista, který se musí neustále veřejně předvádět. Současný premiér rád překvapuje a šokuje, způsobuje ale také značný chaos. V dnešní složité a těžké koronavirové době, kdy lidé víc než kdy jindy potřebují jistotu aspoň v základních věcech, se mu jeho chování teď vrací jako bumerang.

Kamila Pešeková

Velice trefně to vystihla prezidentka Zuzana Čaputová, která po nedávném setkání s premiérem označila celou situaci za agonii, kterou je třeba co nejdříve ukončit. Dala tak najevo, že odchod Matoviče z vlády by současnou krizi vyřešil.

Sám Matovič zatím nijak nenaznačil, jak se hodlá rozhodnout. Ani jestli chce o udržení své současné vlády bojovat. Vlády, která byla mimochodem jmenována loni 21. března. Vlády, s kterou si většina občanů spojovala změnu fungování politiky a mnozí jí proto upřímně drželi palce. Do roka a do dne dovedl Igor Matovič svou zemi do slepé uličky. 

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio