Kamila Pešeková: Slovensko před předčasnými volbami. Kráčí Fico k vítězství?

29. září 2023

Před parlamentními volbami stoupá na Slovensku napětí na všech stranách. Jestliže až dosud většina předvolebních průzkumů favorizovala stranu Smer bývalého premiéra Roberta Fica, naznačovaly poslední sondáže, že by se druhé Progresivní Slovensko na něj mohlo dotáhnout anebo ho dokonce i předstihnout.

Protože ale jde o odchylky v rámci statistické chyby, odhaduje se výsledek hlasování jen velmi těžko.

Čtěte také

Není ovšem sporu o tom, že hlavním tématem slovenských parlamentních voleb byla otázka, jestli se Robert Fico znovu vrátí do vlády nebo ne. Z jeho posledních veřejných vystoupení to vypadá, že šéf Smeru kráčí přímo k vítězství. Nechybí mu sebevědomí, účast v některých debatách dokonce odmítl, jakoby už měl všechno jisté. Dokonce trochu zmírnil svůj agresivní způsob komunikace.

Pokud by Robert Fico volby nejen vyhrál, ale byl by schopen sestavit i vládu, Slovensko by čekaly některé zásadní změny. V předvolební kampani Fico uvedl, že jeho kabinet by přestal podporovat Ukrajinu a nedocházelo by už k dodávkám zbraní. Z EU by Fico vystoupit nechtěl, Slovensko by se ale mohlo stát podobně problematickým členem jako Orbánovo Maďarsko.

Ti, co se obávají Ficova návratu

Čtěte také

Sám Fico mluví o tom, že chce vyhrát volby kvůli satisfakci a dává to do souvislosti s údajnou kriminalizací současné opozice, jinými slovy své vlastní strany.

Fico hodlá po volbách zažalovat prezidentku Zuzanu Čaputovou, a to kvůli údajnému porušení ústavy, kdy se u generálního prokurátora měla zajímat o živý případ jednoho z bývalých policistů. Prezidentka to odmítá.

Fico by také pravděpodobně zrušil speciální prokuraturu. To je instituce, která stíhá zvlášť závažné trestné činy, včetně korupce. Právě tyto kauzy v minulosti směřovaly nejednou do blízkosti Fica a jeho strany Smer.

Čtěte také

K sestavení vlády bude Fico potřebovat partnera. Jako nejbližší se nabízí strana Hlas, která se kdysi od Smeru odštěpila. I když její šéf Peter Pellegrini spolupráci s Ficem odmítá, animozita je spíš v osobní rovině. Členové a voliči Smeru a Hlasu mají velmi podobné priority, proto je pravděpodobné, že Pellegrini by s Ficem koalici nakonec uzavřel.

Ale právě to, že Fico se domnívá, že má výhru v kapse, ho o ni ještě může připravit. Pokud by si totiž byli jisti vítězstvím i jeho voliči, nemusí být v odevzdávání hlasů tak disciplinovaní a někteří třeba ani nemusí přijít k volbám.

Kamila Pešeková, Český rozhlas

Podobný efekt, i když s opačným výsledkem, by mohla mít i vysoká volební účast. Dá se totiž předpokládat, že motivace voličů, kteří se obávají Ficova návratu, přijít do hlasovacích místností, je daleko větší. A také, že mnozí z nich budou uvažovat takticky: Dají hlas tomu, kdo podle nich bude největší zárukou, že bývalý premiér bude poražen.  

Nelze tudíž úplně vyloučit, že slovenské volby skončí  překvapením.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio