Pokud bude Smer ve vládě, nepošleme na Ukrajinu ani jeden jediný náboj, tvrdí Fico

21. srpen 2023

Vedení slovenského parlamentu svolalo mimořádnou schůzi k situaci v bezpečnostních složkách. Policie ve čtvrtek obvinila špičky tajné služby SIS a ředitele Národního bezpečnostního úřadu. Jsou podezřelí z toho, že bránili vyšetřování závažných korupčních kauz. Proti krokům policie se postavila opozice v čele se stranou Smer. Tvrdí, že kriminalisté se pokoušejí o policejní převrat, a žádá odvolání policejního prezidenta. Jak celou situaci popisuje její předseda Robert Fico?

Mluvíte o údajném pokusu o policejní převrat na Slovensku, ale jak vysvětlíte svým voličům to, že někteří stíhaní v těch kauzách se přiznali, byli odsouzeni nebo spolupracují s kriminalisty?

Vidím, že máte stejnou rétoriku jako pravicové a liberální deníky na Slovensku.

Ne, cituji agenturní zprávy. Jak si to vysvětlujete?

Čtěte také

Jestli dovolíte, položila jste otázku, tak bych rád odpověděl. Je to velmi jednoduché, v roce 2020 po volbách byla vytvořena speciální skupina prokurátorů Národní kriminální agentury a Úřadu speciální prokuratury v čele s panem Lipšicem, bývalým politikem, a dostali za úkol za každou cenu dostat hlavní představitele opozice do vězení.

Moji lidé byli nezákonně pozatýkáni. Svědčí o tom 25 rozhodnutí Ústavního soudu Slovenské republiky o porušení lidských práv. No a když se na to přišlo, tak se tito představitelé této speciální skupiny rozhodli zlikvidovat každého, kdo by jim v budoucnosti mohl přijít na to, jaké zločiny napáchali.

Víte, že někteří vyšetřovatelé Národní kriminální agentury jsou trestně stíhaní za nezávažnější zločiny právě proto, že zneužívali pravomoci veřejných činitelů.

A nyní to vyvrcholilo tím, že paní prezidentka, které tento souboj velmi vyhovuje, protože se posiluje pozice Progresivního Slovenska, se postavila za tyto zločince Národní kriminální agentury a na Úřadě speciální prokuratury.

Premiér úřednické vlády Ľudovít Ódor říká, že Slovensko je pořád právním státem, že nezávislost policie, prokuratury a soudu nikam nezmizela. To přímo cituji. A také uvedl, že pro něj jsou klíčové důkazy a nikoliv pocity. Nemůže být ta vaše nedůvěra v policejní práci překážkou k tomu, abyste se ucházel o tak významný úřad, jako je premiérský úřad, tedy kandidaturu ve volbách?

Paní redaktorko, to už nechte na voličích Smeru a i všech ostatních, jak rozhodnou ve volbách. Ty vaše poznámky jsou přesně, jako bych četl naše liberální média. Víte, vy nemůžete jen tak říct, že soud vyřešil otázku viny anebo neviny vyšetřovatelů Národní kriminální agentury. Žádný soud o jejich vině nerozhodoval. Bylo to rozhodnutí o vazbě.

Čtěte také

A pokud tedy jde o situaci na Slovensku, měli byste možná českým posluchačům říct, že pokud jde o Štefana Hamrana, současného prezidenta Policejního prezidia, on neprošel žádným výběrovým řízením, museli kvůli němu změnit zákon, aby ho vůbec mohli prezidentem udělat.

Ta nedůvěra, pokud jde o policii a o to, jak funguje Úřad speciální prokuratury a další, je na Slovensku obrovská, to jsou absurdity, tomu už se lidé smějí, protože tady se lidé zavírají, a dokonce umírají. Mohl bych vám několik případů uvést, ale samozřejmě to nikoho nezajímá, protože na Slovensku máme vládu, která poslouchá přesně to, co chce Brusel.

Když je potřeba poslat zbraně na Ukrajinu, tak pošle. A nikdo jim nevyčítá mnoho věcí, které se tu dějí. Takže paní redaktorko, vy máte úplně jiný pohled na Slovensko, než máme my. My tvrdíme, že tu je neustále tlak na likvidaci opozice. Mnozí opoziční představitelé byli nezákonně ve vazbě.

Vaši kritikové vám naopak vytýkají populistický tón právě proto, že kritizujete vládní pomoc Ukrajině. Jak si vysvětlujete to, že touto tematikou ladíte s dezinformačními servery?

Chtěl bych především připomenout, že když někdo hovoří o populismu, tak se chci zeptat, co mám dělat, když mi zavřou jednoho z nejvýznamnějších kandidátů strany Smer – sociální demokracie šest týdnů před parlamentními volbami? Mám se na to dívat?

Já jsem se teď ptala na vládní pomoc Ukrajině.

Čtěte také

Pokud jde o náš postoj k Ukrajině, to je suverénní postoj suverénní politické strany. Já si dovolím mít jiný názor, než má česká vláda. Dovolím si mít jiný názor, než mají Spojené státy. My tvrdíme a stojíme si za tím, že pokud bude Smer ve vládě, nepošleme na Ukrajinu ani jeden jediný náboj. Domníváme se, že je třeba rokovat především o míru.

Máme na otázku členství Ukrajiny v NATO úplně jiný názor. Tvrdíme, že členství Ukrajiny v NATO je akorát tak zárukou třetí světové války. Máme jiný názor a už by bylo dobré, kdybyste si zvykli na to, že jsou tu i jiní lidé s jinými názory a že se musíme navzájem respektovat. Já respektuji vaše názory, ale prosím, respektujte naše názory a neoznačujte je automaticky za populismus a za konspirační teorie.

Jednoduše taková je dnes na Slovensku politická situace a já si myslím, že lidé na Slovensku velmi rychle pochopili, kdo byl v roce 2020 zvolen. A jsem přesvědčený, že Smer parlamentní volby opět vyhraje.

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Martina Mašková.

Spustit audio

Související