Kamila Pešeková: Proč Robert Fico nepůjde úplně ve stopách Vladimíra Mečiara

18. červen 2023

Robert Fico je už sice pět let mimo úřad premiéra, i tak o něm ale stále platí, že je jedním z nejvýraznějších politiků na Slovensku. V současné době vede průzkumy volebních preferencí, které naznačují, že právě on by mohl být vítězem zářijových parlamentních voleb. Na první pohled by se mohlo zdát, že když se schyluje k politickému návratu některého z bývalých předsedů vlády, nemusí to být zase až tak špatná zpráva. V případě předsedy strany Smer to tak ale úplně neplatí. 

Fico vzor 2023 je úplně jiný než Fico model 2018, když opouštěl pozici slovenského premiéra. Tenkrát to byl nedobrovolný odchod, pod tlakem masových demonstrací, které vyvolala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. 

Čtěte také

Mezitím se přes Slovensko přehnalo několik vln koronavirové pandemie a v jeho nejbližším sousedství vypukla válka. Každou touto událostí se Fico víc a víc radikalizoval. Z popírače covidu a skeptika ohledně očkování proti pandemii se stal odpůrce tvrzení, že válku za slovenskými humny rozpoutalo Rusko. Z relativně umírněného sociálního demokrata se Fico přerodil v populistu, který bez ostychu hájí proruské postoje. 

S blížícím se termínem voleb proto rostou i obavy z toho, co by Ficovo vítězství mohlo pro Slovensko znamenat. V této souvislosti se nabízí srovnání s dalším bývalým premiérem, Vladimírem Mečiarem.

Ten měl také tendence měnit zahraničně-politickou orientaci země, když kdysi řekl: „Když nás nechtějí na západě, obrátíme se na východ.“ To samé dnes dělá Fico, který se svoje sympatie a příklon k Rusku nesnaží skrývat ani v časech války na Ukrajině. 

V jedné věci se liší 

To není jediný moment, který Fica s Mečiarem spojuje. I Mečiar před lety zaměřoval svoji politiku na starší voliče, s nižším vzděláním, kteří žijí mimo velká města. To samé dnes dělá Fico, když loví hlasy ve stejných vodách a se stejnými argumenty. Jestliže Mečiarovo Hnutí za demokratické Slovensko kdysi hlásalo heslo: „Cizí nechceme a svoje si nedáme“, straší stejně tak nyní Fico Bruselem, Evropskou unií a obecně „zlým a demoralizovaným západem“. 

Čtěte také

A když už mají mít jeho protizápadní výpady obzvlášť silný efekt a vyvolat pozornost, vytáhne z kapsy strašáka v podobně maďarsko-amerického miliardáře George Sorose. Ten podle lidí s Ficovým viděním světa může za všechny problémy současného světa: počínaje nekončící migrační krizí, až po válku na Ukrajině. 

I když se dá podobných momentů mezi Ficem a Mečiarem najít víc, v jedné věci se liší. Jestliže za Mečiara bylo Slovensko izolované a nemělo šanci být přijato do euroatlantických politických struktur, nyní je v nich pevně zakotveno a má v nich své místo.

Kamila Pešeková, komentátorka

Ukázal to i dosavadní jasný postoj Slovenska k válce v sousední Ukrajině. To je možná jediné, co může případný volební vítěz Fico změnit. Naštěstí.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio