Kamila Pešeková: Oslavy Slovenského národního povstání opět jako vládní propaganda

1. září 2024

Letos uplynulo 80 let od vypuknutí Slovenského národního povstání. Kulaté výročí si Slovensko připomnělo velkolepými oslavami, které se soustředily hlavně do Banské Bystrice, která byla kdysi v roce 1944 centrem SNP. Tam se konala vojenská přehlídka, projevy nejvyšších politických představitelů a nakonec i galavečer přenášený televizí.

I když v minulých letech se oslav zúčastňovali kromě domácích i zahraniční hosté, včetně Madeleine Albrightové před dvaceti lety, Andreje Babiše a Miloše Zemana před deseti lety, letos byla skupina zahraničních hostů menší.

Čtěte také

Těmi hlavními byli mladí lidé z Ruska a Běloruska, potomci těch, kdo v povstání bojovali, a také velvyslanec Ruské federace Igor Bratčikov. A právě v tomto duchu se také celá oslava nesla.

V projevu premiéra Roberta Fica zazněla kritika na adresu západních zemí. Podle něj je chyba myslet si, „že sankcemi vyřešíme celý svět“ – v jasné narážce na protiruská opatření.

Fico také mluvil o míru a o tom, že má právo spolupracovat s každým, kdo chce mír. V tomto případě jen zopakoval oblíbený motiv podporovatelů Ruska, podle kterých jsou Ukrajinci těmi, kdo chtějí válčit.

Politické body

Oslavy výročí Slovenského národního povstání tak namísto piety a připomínky zásluh bojovníků opět jen posloužily pro politickou propagandu těch, kteří jsou zrovna u moci – podobně jako se to dělo za komunistického režimu. I tehdejší vládci na těchto oslavách sbírali politické body.

Čtěte také

Slovensko letošní připomínkou SNP, která měla stát 2,7 milionu eur, znovu potvrdilo změnu svojí zahraniční politiky, že se odklání od západu a postupně nabírá východní kurz. Je dost symbolické, že prakticky ve stejnou dobu probíhala v Praze mezinárodní bezpečnostní konference Globsec.

Původně jde o slovenský projekt, který byl spjatý s Bratislavou, a postupem času se z konference stala jedna z největších svého druhu v Evropě. Před rokem ale její organizátoři ze stejnojmenné neziskové organizace rozhodli o jejím přesunu do Česka. Oficiálním důvodem bylo, že Bratislava začala být pro Globsec příliš malá.

Kamila Pešeková, komentátorka

Avšak v situaci, kdy celé zaměření konference jde proti duchu zahraniční politiky současné slovenské vlády, si lze domyslet, že hlavním důvodem byly právě obavy o možné názorové kolize.

Na rozdíl od banskobystrických oslav SNP, se tak na Globsecu v Praze ukázalo jiné Slovensko: Experti a politici, kteří i nadále prosazují jeho západní orientaci a nezpochybňují dosavadní pomoc, která byla poskytnuta napadené Ukrajině.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio