Kamila Pešeková: Ofenzíva Zuzany Čaputové. Co udělá první veto s její autoritou?

7. listopad 2019

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová razantně vstoupila do boje na domácí politické scéně.

Vůbec poprvé od chvíle, co se stala v červnu hlavou státu, vetovala normu, kterou předtím schválil slovenský parlament. Šlo o spornou novelu volebního zákona, která zakazuje zveřejňování průzkumů veřejného mínění 50 dní před hlasováním namísto dosavadních dvou týdnů. Jejím cílem bylo údajně zabránit ovlivňování voličů, aby nebyli manipulovatelní volebními průzkumy.

Čtěte také

Jejich poslední výsledky by reálně mohly vyjít někdy začátkem ledna. Kritici normy v tom vidí snahu o omezení politické soutěže v zemi. To by mohlo poškodit hlavně nově vzniklé politické strany, ke kterým se voliči přiklánějí často až před hlasováním. A to právě na základě stoupajících preferencí v průzkumech.

Zákon schválila velmi různorodá aliance dvou vládních stran – Smeru a Slovenské národní strany – spolu s poslanci Kotlebových fašistů. Je to mimochodem hlasovací koalice, která v minulých měsících už leccos protlačila parlamentem. A proto se o ní spekuluje, že by se po únorových volbách mohla velmi reálně stát základem budoucího politického uspořádání v zemi.

První střet

Prezidentka Čaputová, která doposud nešla do otevřeného sporu s vládou a podepsala i zákony, za která byla kritizována, se nyní k padesátidennímu moratoriu postavila velmi ofenzívně. Dokonce riskuje, že poslanci Smeru, Slovenské národní strany a kotlebovců veto prolomí a zákon bude parlamentem znovu potvrzen.

Čtěte také

Pro tento případ už hlava státu avizovala, že se obrátí na ústavní soud a požádá o pozastavení platnosti zákona, protože podle ní je v rozporu s několika články ústavy. V takovémto případě se může lehce stát, že spor o volební novelu se promění v neoficiální válku mezi prezidentkou a zbytky vládní koalice.

Zatímco skomírající vládní sestava už prakticky nemá co ztratit, v případě prezidentky, která nastoupila do úřadu s tím, že bude spojovat, by to mohlo silně otřást její autoritou. O tom, že by se z toho mohla stát munice v rozbíhající se kampani, a to sice proti stranám blízkým Zuzaně Čaputové, ani nemluvě.

Zkouška ústavního soudu

Je to ale také první zkouška pro ústavní soud v novém složení, který po několikaměsíční přetahované, kdy byl jednu dobu i nefunkční, teprve nedávno začal fungovat naplno. Podle některých právníků by mu ale paradoxně ulehčilo situaci, kdyby prezidentka zákon rovnou podepsala a pak se obrátila na ústavní soud. Neztrácel by se čas a zákon by se mohl případně stihnout zrušit ještě před únorovými volbami.

Kamila Pešeková

Slovensko by se s padesátidenním moratoriem dostalo na úroveň států, jako je třeba Kamerun, které není možné považovat za vzory demokracie. To patrně nevadí šéfovi SNS Andreji Dankovi, autorovi nápadu s moratoriem. Jak ukazují průzkumy, právě on se totiž může reálně obávat, že jeho strana se do parlamentu vůbec nedostane. Z jeho pohledu jde o všechno, proto se snaží měnit pravidla v průběhu hry. I když je to nefér, protože ta už dávno začala.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související