Kamila Pešeková: Marian Kočner a slovenské boží mlýny

1. srpen 2020

U specializovaného soudu v Pezinku proběhlo předposlední dějství soudu k vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Obžalovaní a jejich obhájci vystoupili se závěrečnými promluvami. Podle očekávání dva hlavní obvinění vinu popírají. Zákulisní hráč slovenské politiky Marian Kočner měl nechat nepohodlného novináře zavraždit.

Čtěte také

Realizaci vraždy měla podle prokurátora objednat Kočnerova známá Alena Zsuzsová. Ta se u soudu postavila za Kočnera a poukázala na údajnou nenávist orgánů činných v trestním řízení vůči němu. „Skutečný objednatel je venku, celý proces sleduje a náramně se baví, jak všechny oklamal,“ řekla Zsuzsová.

Prokurátor Juraj Novocký, který kauzu dozoroval, je naopak přesvědčený, že to byl právě Kočner, kdo si vraždu objednal.

Politický proces

Oba hlavní obžalovaní poukázali na to, že v rámci celého vyšetřování se podařilo zajistit málo důkazů svědčících o jejich vině. Také na to, že soudní proces je podle nich zpolitizovaný a pod tlakem médií. Kočner uvedl, že sice není žádným světcem, ale že také není ani žádný vrah.

A v jednu chvíli pak dodal: „Je to jako proces s Miladou Horákovou.“ Tím se zřejmě snažil stylizovat do role oběti justice, která podobně, jako ta komunistická v roce 1950, jednala na objednávku vlády. Na jiném místě naznačoval, že nejrůznější agenti, politici a oligarchové vynaložili obrovské úsilí, aby ho dostali do vězení.

Čtěte také

Z pozice toho, který nemá co ztratit a hraje o všechno, nebo nic, vsadil Kočner zjevně vše na jednu kartu a stylizuje se do role oběti systému. V jeho proslovu před soudem nebyla patrná ani trocha lítosti, kterou například třetí z obžalovaných, Tomáš Szabó, aspoň při svých závěrečných slovech vyjádřil. Kočner zřejmě uvažuje tak, že pokud by nyní svou vinu v nějaké podobě připustil, mohlo by to zhoršit jeho pozici i v dalších kauzách, kvůli kterým ho ještě další soudní líčení čeká.

Na základě návrhu prokuratury hrozí Kočnerovi i Zsuzsové trest 25 let vězení. Pokud by si Kočner skutečně celý trest odseděl, vyšel by na svobodu ve věku 82 let, jeho domnělé spolupachatelce by bylo 70 let.

Dlouhá cesta

V tuto chvíli se nedá odhadnout, jak soud rozhodne a jestli se ohledně výše trestu ztotožní s názorem prokurátora. Na straně druhé ale víme, že další z původních obžalovaných, Miroslav Marček, který Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovou zavraždil a krátce po zahájení procesu se letos v lednu k činu přiznal, dostal od soudu 23letý trest.

Zatím sice ještě není pravomocný, ale bylo by velkým překvapením, pokud by se výše trestu pro Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou výrazně lišila od toho, jaký dostal Marček. Stejně tak je možné počítat s tím, že oba s verdiktem soudu, ať už bude jakýkoli, nebudou souhlasit, odvolají se proti němu a celá kauza se pravděpodobně potáhne dál.

Kamila Pešeková

Slovenská justice se tak bude muset s případem vraždy dvou mladých lidí zřejmě ještě nějakou dobu potýkat. Nezbývá než doufat, že soudy, podobně jako příslovečné boží mlýny, které na Slovensku někdy melou velmi pomalu, nakonec vynesou spravedlivý rozsudek. Čekají na to pozůstalí Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, čeká na to ale i celá země.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související