Kamila Pešeková: Funkce ústavního soudce jako trafika pro Roberta Fica?

23. leden 2019

Do poslední chvíle nebylo jisté, jestli se na slyšení kandidátů na slovenské ústavní soudce dostaví i mediálně nejsledovanější z nich - Robert Fico.

Bývalý premiér a stále ještě předseda vládní strany Smer se totiž od začátku prosince téměř neukazoval na veřejnosti. Pokud by na slyšení kandidátů skutečně nepřišel, stalo by se tak poprvé v historii Slovenska. A nebylo by zároveň jasné, jestli by tím svoji kandidaturu zrušil či nikoli.

Kamila Pešeková: Stane se z Fica ústavní soudce?

Slovenský premiér Robert Fico

Když skončí politik na pozici premiéra, a je ještě relativně mladý, málokdy se ztratí z očí veřejnosti. V tom lepším případě se z něj stane adept na pozici v nějaké významné mezinárodní instituci.

Ale Robert Fico nakonec dorazil a je třeba uznat, že byl na zájem médií dobře připravený. Před parlamentním výborem vystupoval velmi sebevědomě a nezaujatému pozorovateli se mohlo zdát, že jde spíše o jakousi politickou předvolební kampaň, než vystoupení kandidáta na vysoce prestižní právnický post.

Na otázku poslankyně a bývalé ministryně spravedlnosti ve Ficově vládě Lucie Žitňanské, jak by chtěl v roli ústavního soudce uklidnit rozdělenou společnost na Slovensku, reagoval jednoduše, když jí odsekl, že ona ho přece nemusí volit. Zkrátka Fico, jako ho známe z minulosti: arogantní, zcela bez jakéhokoli náznaku pokory nebo respektu, ať už před parlamentním výborem nebo před pozicí ústavního soudce.

Kiska ne, Šefčovič ano?

Kamila Pešeková: Maroš Šefčovič. Povede Slovensko namísto Evropské komise?

Maroš Šefčovič

Dva měsíce před volbou prezidenta na Slovensku je už možná o něco jasnější, koho vyšle nejsilnější vládní strana Smer do boje o nejvyšší úřad v zemi.

Velký prostor věnoval Fico tomu, aby obhajoval svou kandidaturu. Připomněl, že i jinde je zvykem, že bývalí politici dostávají podobné funkce. Budoucí složení ústavního soudu bude podle něj výsledkem politických dohod.

Tím ale popřel nezávislost této justiční instituce, když zapomněl dodat, že všude tam, kde šli bývalí politici na ústavní soud, nechali své stranické legitimace na vrátnici. Nehledě na to, že mezi odchodem z vrcholné politické funkce a naopak příchodem na ústavní soud si dali často i několikaletou pauzu. Fico chce v podstatě přestoupit z jednoho úřadu do druhého, tak jak se přestupuje mezi vagony vlaků.

Petr Šabata: Robert Fico odchází – je to dobrá zpráva pro Slovensko?

Robert Fico

Robert Fico v pondělí fakticky opustil slovenskou politiku a je to taková událost, jako kdyby oznámil odchod Miloš Zeman, nebo Jaroslaw Kaczynski.

Nadcházející volba ústavních soudců by mohla narušit v minulosti velmi pevnou vládní koalici. Nedávno totiž šéf strany Most-Híd Béla Bugár prohlásil, že si dokáže představit, že by on a jeho poslanci pro kandidáta Fica ruku nezvedli.

Někdejší premiér by se tak nemusel dostat mezi osmnáct kandidátů, které parlament schválí, aby prezident mohl vybrat devět z nich. Prezident Andrej Kiska dal jasně najevo, že Roberta Fica za ústavního soudce nejmenuje.

Fico o tuto funkci stojí především kvůli tomu, aby mu zaručila beztrestnost. A tak udělá všechno proto, aby se na ústavní soud dostal. A k tomu potřebuje především oddaného prezidenta, který by ho do funkce jmenoval.

Kamila Pešeková

A protože to ten současný nebude, mohl by to být jeho nástupce. Spekuluje se totiž o možnosti, že by ho mohl jmenovat Maroš Šefčovič, pokud by byl zvolen novou hlavou státu.

A Robert Fico by se mohl konečně přestěhovat do východoslovenských Košic, kde slovenský ústavní soud sídlí. Jinými slovy přesně na onen východ, kde podle dřívějších slov samotného Fica „nic není“.

Spustit audio