Kácení pralesa odhalilo neznámou civilizaci

11. prosinec 2009

Zpod mizejícího pralesa na hranicích Brazílie a Bolívie se začaly vynořovat stopy dosud neznámé předkolumbovské civilizace.

Tradiční pohled na původní jihoamerické civilizace hlásá, že na rozdíl od And, kde stavěli svá města Inkové, nevznikaly v nížinách kolem Amazonky žádné rozvinuté společnosti. Deforestace a satelitní sledování teď ale ukazují, že sofistikované civilizace kdysi existovaly i tady. Brazilští archeologové s pomocí letadel a satelitních snímků zkoumají oblast severní Bolívie a západní Brazílie, ze které kvůli kácení stromů a pasení dobytka v nedávné době zmizel deštný prales.

Zjistili, že krajina obsahuje geoglyfy, které jsou zcela jasně dílem lidské ruky, ale nedají se připsat žádné známé jihoamerické civilizaci. Geoglyfy o průměru 90 až 300 metrů mají různé geometrické tvary - od prolínajících se kruhů přes čtverce a obdélníky až po šestiúhelníky a osmiúhelníky propojené rovnými cestami. Jejich stěny tvoří je 1 až 2 metry hluboké příkopy, které jsou místy široké až 11 metrů. Nejstarší geoglyfy mohou být staré asi 2000 let a ty nejmladší vznikly ve 13. století.

Geoglyf

Brazilští archeologové v okolí některých geoglyfů našli keramiku, mlecí kameny a další známky lidské přítomnosti. V blízkosti jiných geoglyfů se ale nic takového nenašlo - což naznačuje, že některé struktury měly čistě ceremoniální účely, zatímco jiné mohly sloužit například k obraně. Některé struktury jsou orientovány přímo na sever, takže není vyloučena ani jejich astronomická funkce.

Zdroj: Antiquity, New Scientist

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio