K čemu jsou hadovi tykadla

20. leden 2010

Bizarní tykadla na hlavách hadů vodnářovek se konečně dočkala vysvětlení - podle nové studie slouží k detekci kořisti v kalných vodách.

Had vodnářovka tykadlová (Erpeton tentaculatum) žije ve sladkých vodách jihovýchodní Asie a živí se rybami. Pozorovatele na vodnářovce na první pohled zaujme velmi netypická přední část hlavy, kterou zdobí pár jakýchsi vousků či tykadel. Funkce těchto zvláštních útvarů zůstávala dlouho neznámá, ale vědci předpokládali, že slouží k detekci kořisti nebo jako vějička, která má za úkol přilákat nic netušící rybu. Biologové z americké Vanderbiltovy Univerzity teď přišli na to, že správná je první možnost.

Vědci sledovali nervové dráhy, které vedou z tykadel do mozku. Zjistili, že tykadla jsou ve skutečnosti citlivé mechanoreceptory, které zaznamenávají jemné pohyby vody - například ty, které vyvolává plavající ryba. Vědci experimentovali s hady v akváriu, kterým jako kořist nabídli digitální rybku. Hadi se ji pokoušeli lovit navzdory tomu, že obraz vodu nijak nezčeřil, což ukazuje, že vodnářovky si při lovu vystačí jen se zrakovými informacemi. Na druhou stranu, další experimenty ukázaly, že samotný pohyb vody vnímaný tykadly vodnářovce stačí k tomu, aby bezpečně lokalizovala a ulovila svou kořist. Autoři studie se domnívají, že "šestý smysl" hadům pomáhá lovit v kalných vodách se špatnou viditelností.

Vodnářovka tykadlová (Erpeton tentaculatum)

Zdroj: Journal of Experimental Biology

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.