K čemu antivir do mobilu? Hackeři vás mohou natáčet, připravit o kontakty nebo naspořené peníze

5. říjen 2016
Trendy

Chytré telefony postupně vytlačují stolní počítače a notebooky. A proto bychom na nich měli řešit také zabezpečení dat. Jen málokdo má na mobilu i nějaký antivirus. Proč je to tak důležité, prozradí Trendy.

Hacknout telefon? Snadno a rychle

Když si pořizujeme nový počítač nebo notebook, tak do něj automaticky instalujeme antivirus. U chytrého telefonu to ale dělá jen málokdo a to přesto, že umí skoro stejné věci jako počítač. Ostatně statistiky potvrzují, že už zhruba dva roky chodíme na webové stránky více z mobilů než z počítačů. Antivir v chytrém telefonu bychom tak neměli podceňovat. Napojit se na chytrý telefon totiž pro člověka, který tomu trochu rozumí, není vůbec složité. Umí to samozřejmě nejen hackeři, ale také lidé, kteří se starají o počítačovou bezpečnost. A že je to opravdu snadné, předvedli pořadatelé například vloni na tradiční pražské konferenci o kyberbezpečnosti, jak přibližuje i jeden z jejích účastníků, Radek Číry z T-mobilu.


Jsme schopní zapnout kameru, nahrávat, co dotyčný říká, stáhnout kompletní kontakty a samozřejmě sledovat dotyčného přes GPSku Daniel Šafář

„Během konference vzali náhodně nějaký tablet a během hodinové přednášky, co tam byla, to nějaký specialista prostě hacknul a nahrával to, co se na konferenci děje. Vzal z toho zvuk, vzal z toho kontakty. Je to opravdu bolestivý téma, je opravdu jednoduché se do těch telefonů dostat," říká Číry.

Hacker Velkým bratrem


Antivir až na prvním místě! Každou minutu prý vzniká neuvěřitelných 273 škodlivých softwarů nebo-li malvéru, a tato havěť, jak se virům slangově říká, se pak do našeho počítače či mobilu může dostat velice jednoduše – buď rozklikneme nějaký neznámý dokument anebo dokonce útočníkům sami poskytneme přístupové informace k našemu mailu. Antivirové mobilní aplikace, které náš mobilní telefon ochrání, si můžeme stáhnout i zdarma, ideálně od nějaké ověřené společnosti. Ale zabezpečení může být i součástí tarifu.

Podle Daniela Šafáře ze společnosti Check Point Software Technologies, která zmíněný pokus provedla, je možné napadený telefon i ovládat. „Jsme schopní zapnout kameru, nahrávat, co dotyčný říká, stáhnout kompletní kontakty a samozřejmě sledovat dotyčného přes GPSku." varuje Šafář.

Přes mobil k vybíleným kontům

Většina běžných uživatelů ale zabezpečení svého chytrého telefonu prakticky neřeší. A přitom podle specialisty na antivirové programy Igora Háka z firmy Eset, by mobil měl být zabezpečený alespoň tak jako počítač, zvláště pokud jej používáme k internetovému bankovnictví. „Telefony, právě třeba u internetového bankovnictví slouží jako druhý faktor té ochrany. To znamená, že uživatel se přihlásí do internetového bankovnictví. Člověk si to neuvědomuje, ale právě proto je potřeba zabezpečení." říká odborník. Hackeři se tak mohou klidně dostat i k vašim bankovním účtům.

autor: evk
Spustit audio