Jurečka: Pokud finanční správa zjistí pochybení, měl by to být Babišův konec v politice

19. květen 2017

Předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD už poslal prezidentu Miloši Zemanovi návrh na jmenování poslance Ivana Pilného z hnutí ANO ministrem financí a ministra životního prostředí Richarda Brabce místopředsedou vlády. Sobotka vyzval prezidenta Zemana, aby oběma návrhům vyhověl. Prezident se chce s Pilným nejdříve sejít, aby se seznámil s jeho představami o vedení resortu.

„Jde o kosmetickou změnu. Já jsem četl žádost pana Pilného o nominaci adresovanou jeho spolustraníkům, ve které se zaklínal svou věrností Andreji Babišovi. Není to žádný rebel, jak se o něm někdy mluvilo,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.


Hosty speciálu byli:
- Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny (ČSSD)
- Marian Jurečka, ministr zemědělství (KDU-ČSL)
- Radek Vondráček, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny (ANO)
- Zbyněk Stanjura, poslanec (ODS)
- Jan Kysela, ústavní právník
- Marie Bastlová, analytička Českého rozhlasu

Vládní krize podle něho bude pokračovat a skončí až okamžikem voleb. „Charakterizoval bych to jako dočasný klid zbraní. Dnes se někteří tváří, jako by v té koalici vůbec nebyli a chtěli by jít do voleb s opozičním étosem,“ dodává.

Krize morálky


Andrej Babiš se postavil po bok Víta Bárty, Miroslava Kalouska a politiků minulosti. Na kauze kolem úkolování novinářů proti své politické konkurenci ukázal, že je stejný jako oni, ne-li horší. Chtěl bych, aby si lidé vyhodnotili, jak se tady kdo poslední tři roky choval.Marian Jurečka

„Celé to bylo spíše krizí morálky a férovosti. Na počátku byla otázka nahrávek a schůzek člena vlády s novináři, které úkoloval. To je něco nepřijatelného, kdekoli na západ od nás by takový ministr sám odstoupil,“ soudí ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

O krizi morálky podle něho jde i ve vztahu k prezidentovi: „Nectí ústavu, pohrává si s různými výklady a narušuje ústavní zvyklosti. A ještě si klidně vycestuje do Číny, přestože tu situaci mohl vyřešit během 10 minut. Doufám, že nyní to už nebude dále prodlužovat,“ doplňuje.

„Kdyby Andrej Babiš odstoupil, jak jsem ho vyzýval ještě před těmi strašlivými odposlechy, tak jsme si tohle všechno mohli odpustit. Samotný fakt, že finanční správa začala prověřovat případ korunových dluhopisů je dostatečným důvodem k odstoupení,“ tvrdí předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

Prověrka korunových dluhopisů

V průběhu krize došlo ke zpochybnění nezávislosti finanční správy. Její ředitel Martin Janeček ve čtvrtek v České televizi prohlásil, že výsledky prověřování všech emisí korunových dluhopisů by měly být hotové do prázdnin.

Marian Jurečka ministr zemědělství

„Byly zde výhrady, že je finanční správa nečinná, ale ne že by ji snad někdo měl ovlivňovat. Kontroly průběžně probíhaly, oni tu ale nejsou od toho, aby své postupy zveřejňovali. A jsem zvědavý, jestli se někdo dokáže omluvit, pokud nakonec bude vše v pořádku,“ říká 1. místopředseda poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO.

Vyšší zájmy?

Závěry kontroly plánuje finanční správa anonymizovat, podle Mariana Jurečky by ale mělo být zájmem Andreje Babiše, aby vedení Agrofertu výsledek kontroly zveřejnilo. „Pokud se zjistí pochybení, mělo by to znamenat absolutní konec Andreje Babiše v politice,“ zdůrazňuje Jurečka. Zároveň oceňuje, že finanční správa začíná konat:

„Z 525 firem, které využili korunových dluhopisů, jich finanční správa zkontrolovala 40 %. A daň byla doměřena u 35 % z nich. Už kvůli tomu by měli zkontrolovat všechny – k tomu ale došlo až pod obrovským mediálním a politickým tlakem. Působí to na mě dojmem, že se o tom problému vědělo, ale kvůli nějakým zájmům to nechtěli řešit,“ naznačuje.

Finanční správa spory neutne

Vypadá to, že se obecenstvo hodlá dál srocovat na náměstích, místo aby se, coby poslušný kompars, vrátilo do obýváků před televizní obrazovky

Podle analytičky Českého rozhlasu Marie Bastlové finanční správa může relativně rychle zjistit, zda jsou dluhopisy Agrofertu v pořádku: „Nejsem si ale jistá, že by to vyvrátilo pochybnosti ostatních politických subjektů. To téma by se jim v předvolební kampani hodilo stejně.“

„Ani při opačném výroku daňové správy by to ale nebylo tak jednoduché. Daňové řízení je složité, jsou tam lhůty na odpovědi a účastníci mají právo se odvolat a soudit. Byl by to běh na řadu měsíců, možná i let,“ domnívá se analytička.

Má ještě smysl podávat kompetenční žalobu na prezidenta? Existuje mocenský pakt Andreje Babiše a Miloše Zemana? A je politika vyprázděná? Poslechněte si celý speciál >>
autoři: ert , bum
Spustit audio