Jsou elektronické cigarety méně škodlivé než ty běžné?

4. květen 2016

Poslanci se dnes zhruba dvě hodiny přeli kvůli navrhovanému úplnému zákazu kouření v restauracích, barech a dalších podobných zařízeních. K hlasování o podobě vládní předlohy, k níž se sešly dvě stovky úprav, se nedostali. Schvalování normy by mohlo pokračovat nejdřív v pátek.

Řada poslanců chce ze zákona vyjmout elektronické cigarety, protože jejich škodlivost je údajně mnohem nižší, než u běžných cigaret. Odborníci se ale na skutečném vlivu e-cigaret na lidské zdraví neshodnou. V čem jsou rizika této náhražky tradičních tabákových výrobků?

„Protože chybí dlouhodobá pozorování. První elektronické cigarety sice byly vyrobeny už v šedesátých letech minulého století, ale skutečný boom můžeme pozorovat až v posledních zhruba deseti letech,“ říká Ondřej Novák.

Obecně je ale rozdíl v množství škodlivých látek. „Podle vědců z Harvardovy univerzity tři čtvrtiny náplní obsahují diacetyl, který způsobuje těžké poškození plic. Další studie dokládají třeba i vliv na mentální poruchy a tvorbu spermatu. Na druhou stranu, podle britských výzkumů by škodlivin mělo být v aerosolu z e-cigarety až o 95 % méně než v běžných cigaretách,“ shrnuje Novák

„E-cigarety mohou být i potenciálně nebezpečné pro lidi s dýchacími problémy, ale není to podle mě moc pravděpodobné. Pokud už budou e-cigarety něčím nebezpečné, bude to pořád zlomek škodlivosti běžných cigaret. Myslím si, že se jedná o revoluční změnu, která má potenciál vymýtit v populaci nemoci, spojené s kouřením,“ dodává psychiatr Peter Hajek z Wolfsonova institutu preventivní medicíny.

autoři: bum , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.