Jsme takoví rodiče, jaká je současná společnost: úzkostnější, zaměřená na komerci a výkon, myslí si psycholožka

11. červenec 2023

„Když jsme byli děti my, výchova vypadala jinak. Teď je ve výchově víc respektu, což je i má cesta, kdy se snažím, aby rodiče víc své potomky uznávali jako samostatné bytosti a přiznávali jim emoce. Aby je víc vedli, než vychovávali přísně,“ říká psycholožka a terapeutka Pavla Koucká. To neznamená, že by děti měly být snad rovné rodičům – musí tady být hierarchie a autorita, tvrdí.

„A i ta autorita může být různá – autoritářská, nebo respektující. Osobně se kloním k respektující,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Změn v rodičovství je u nové generace daleko víc, a i k tomu respektu se postupně posouváme. Zároveň je třeba říct, že dnešní rodiče jsou mnohem víc ustrašení, úzkostní a perfekcionističtí. Někdy je to dobře, někdy to opravdu přehánějí,“ hodnotí psycholožka a terapeutka Pavla Koucká.

„Jsme totiž takoví rodiče, jaká je i společnost. A ta je celkově opravdu úzkostnější, protekcionističtější, zaměřená na komerci a výkon. Takže se nemůžeme divit, že stejní jsou i současní rodiče.“

Psycholožka se nedomnívám že rodiče snad mají míň vůle. „Spíš to s ní naopak přehánějí, což vede k jejich prokrastinaci hlavně na sociálních sítích,“ upřesňuje s tím, že toho je na jednotlivce někdy naloženo moc, takže si na sítích chce ulevit.

Čtěte také

„Ale i to je svůdné, protože vás to vtáhne, a to celý svět internetu. Rodiče pak googlují návody úplně na vše – a když je ten člověk náhodou úzkostný, najde tam hrozné věci a vyleká se ještě víc.“

Sítě navíc nutí lidi dělat se lepšími, takže i lepšími rodiči. „Vidíte jen samé úžasné rodinky, kde se děti smějí, ale to, že se pět minut před focením třeba pohádali a dítě vřeštělo, to samozřejmě nevidíte. A jsou rodiče, kteří z toho mají i deprese,“ uzavírá.

Celé Hovory Petra Viziny najdete v audiozáznamu, poslechněte si víc.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související