Jsme přesnější než aplikace, s houbami poradíme i online, vyzývá člen mykologické společnosti. Ta slaví sto let existence

15. červen 2021

Od vzniku Československé mykologické společnosti v polovině června uplynulo sto let a její česká pokračovatelka, Česká mykologická společnost, stále radí houbařům, jak určovat nálezy. „Různé aplikace sice mohou houbaře nasměrovat, ale dochází tam k nepřesnostem. I v dnešní době je ideální obrátit se na společnost, jde to i elektronicky, radíme také na sociálních sítích,“ říká mykolog a geochemik Jan Borovička.

Čeští houbaři obvykle sbírají jen několik oblíbených druhů, odborníci ale dokážou nalézt až pět stovek jedlých hub, a to po celý rok. 

Čtěte také

 

„V Česku se nasbírají ročně dva až pět kilogramů hub na domácnost, to je v porovnání se světem poměrně dost,“ říká člen výboru mykologické společnosti Borovička s tím, že Čechy považuje za dobré houbaře.

Přesto podle něj podceňují například holubinky. „Jejich sbírání má potenciál, protože je jich poměrně hodně a jsou velmi dobré,“ přidává tip. 

Přestože mezi holubinkami nejsou žádné smrtelně jedovaté druhy, přesto doporučuje si je nejprve nastudovat nebo si nechat poradit. 

Oblíbená místa mizí

Čeští houbaři se v posledních letech musí vyrovnávat s tím, že jejich oblíbená místa mizí. „Způsobuje to kůrovcová kalamita, která zuří místy ve středních Čechách a na Vysočině,“ říká Borovička a vysvětluje:

„V okamžiku, kdy se z lesa stane paseka, tak zmizí prostředí pro růst hub. A teprve s vývojem nového lesa se houby vrátí. A to je otázka desítek let.

Poslechněte si rozhovor Martiny Maškové s mykologem Janem Borovičkou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.