Jozef Tiso byl souzen a pověšen jako válečný zločinec

4. leden 2023

Katolický kněz Jozef Tiso, který v letech 1939–1945 stál v čele klerofašistického Slovenského štátu, byl v roce 1945 zadržen a o dva roky později oběšen jako válečný zločinec. Krajní pravice a někteří katoličtí duchovní ho ale dodnes uctívají jako hrdinu a mučedníka.

Čtěte také

Za jeho vlády bylo během holokaustu deportováno do nacistických táborů a zavražděno asi 70 tisíc z 90 tisíc Židů žijících na území Slovenska.

Slovensko bylo jedinou zemí válečné Evropy, která platila nacistickému Německu za to, aby převzalo židovské občany. Poválečný proces s Jozefem Tisem, který byl politicky mimořádně citlivou záležitostí, připomínáme v dokumentárním pásmu Milana Kudryse z roku 2005.

Pořad najdete na webu Plusu do 4. února 2023.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.