Josef Thomayer: Z pouti životní

12. srpen 2017

Zakladatel české lékařské vědy, po němž nese jméno známá pražská nemocnice, byl muž neobyčejně širokého vzdělání a všestranných zájmů. O jeho literárních ambicích svědčí mimo jiné i vzpomínková kniha Z pouti životní.

Životní pouť Josefa Thomayera je vymezena lety 1853 - 1927. Jeho autobiografickou knihu otevírají tradičně vzpomínky na dětství, školní a studijní léta v rodném Trhanově a na gymnáziu v Klatovech.

Cenné jsou pak zejména pozdější kapitoly z jeho pobytu v Praze - na lékařskou fakultu nastoupil Thomayer v roce 1871.

Protože byl člověk neobyčejně širokých zájmů, neomezoval se pouze na svůj obor, ale účastnil se aktivně i společenského a kulturního života. Od roku 1873 byl členem Umělecké besedy, přátelil se s mnoha významnými umělci své doby, zejména literáty a malíři.

Jeho osobní svědectví o Jaroslavu Vrchlickém, Aloisi Jiráskovi, Josefu Václavu Sládkovi, Janu Nerudovi, Svatopluku Čechovi, Mikuláši Alšovi, Jakubu Schikanederovi, Josefu Václavu Myslbekovi a dalších umělcích zaujmou originálními detaily a postřehy.

U příležitosti 90. výročí jeho úmrtí si Josefa Thomayera připomínáme četbou jeho pamětí, v nichž se objevují jak momenty z dějin českého lékařství, tak ze soudobého kulturního a univerzitního života.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.