Josef Cincibus, skvělý reportér ve špatném čase

30. září 2022

Jeho reportáže jsou poutavé, plné vnitřního napětí. Pauzy v řeči nejsou náhodné, i ticho násobí účinek. Stejně tak volba slov, občas dvojsmyslného významu. Rovným až monotónním projevem zprostředkovává obraz plný emotivních detailů. Josef Cincibus patřil k nejlepším českým rozhlasovým reportérům vůbec, jen stál u mikrofonu v tragické době našich dějin.

Jako absolvent Vysoké školy obchodní práci nenašel, a proto se roce 1935 přihlásil na konkurs na hlasatele rozhlasu a vyhrál. Původně měl jen číst zprávy a ohlašovat program, ale brzy se ukázalo, že Josef Cincibus má schopnost improvizace a dobrý postřeh.

Josef Cincibus při reportáži

Rozhlas jej začal stále více využívat jako reportéra významných událostí. Doslova raketová kariéra. Během několika měsíců se stává tajemníkem slovenského programu a jako reportér komentuje významné politické a kulturní události jako byla korunovace britského krále Jiřího VI. nebo pohřeb T. G. Masaryka. Od roku 1938 už vede specializované oddělení reportérů, které sám vytvořil, a ke spolupráci přizval vedle rozhlasových pracovníků i řadu externistů, jako byl spisovatel František Kožík, novináři František Kocourek a František Alexander Elstner.

Čas, kdy mohl do vysílání hovořit svobodně, byl však velmi krátký. Se vznikem Protektorátu Čechy a Morava se stává Československý rozhlas součástí Říšského rozhlasu a Josef Cincibus je ustanoven zástupcem nacisty dosazeného říšského vedoucího programu Horsta Pabela. Nezáviděníhodná situace.

Věrní a spolehliví

Nacisté požadují loajalitu a chtějí české reportéry na místech zásadních událostí. Tam jezdí nejčastěji František Kocourek a Josef Cincibus. Zatímco František Kocourek v reportážích a ve svých novinových článcích dává najevo odpor vůči Říši, Josef Cincibus volí méně nebezpečný způsob. Téměř strojový, monotónní projev, kdy obsah sděluje přesně, ale s odstupem.

Josef Cincibus při natáčení reportáže (1945)

Tak zní například reportáž z příjezdu zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha na Pražský hrad. Bylo to balancování na ostří nože: kontrolován a úkolován je nacisty, ale hovoří k českým posluchačům. A zatímco se odvážnější František Kocourek ocitá v Osvětimi, kde také umírá, Josef Cincibus vysílá dál.

Je zpětně obtížné soudit, zda jeho reportáže pomohly více Čechům nebo Němcům. Zda stačí prohlášení: „Místo nás by mohli přijít nacistům jiní a vstřícnější…“ Ale fakt je, že porevoluční komise osvobozeného rozhlasu hlasatele a reportéry z času Protektorátu (a to včetně J. Cincibuse) prohlásila za věrné a spolehlivé Čechy. Ale ani to nakonec jednoho z nejlepších rozhlasových reportérů v rozhlase dlouho neudrželo…

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio