Joschka Fischer má potíže

25. duben 2005

V Severním Porýní - Vestfálsku, poslední rudo-zelené baště v Německu, začala volební kampaň minulý týden a současně vrcholí aféra předsedy strany zelených a ministra zahraničí Joschky Fischera kvůli úplatkům za německá víza v zemích bývalého Sovětského svazu, jmenovitě v Kyjevě a v Moskvě. Počet lidí, kteří vycestovávali hlavně v letech do roku 2002 až 2003 se enormě zvýšil, aniž se zvýšel početně perzonál na konzulátech, což vedlo k benevolentnímu přidělování víz a korupci. Ministr to musí vysvětlovat zrovna v době, kdy se to rudozelené koalici nejméně hodí.

Když Joschka Fischer nastupoval 28. října 1998 do úřadu, před celým shromážděným diplomatickým sborem, jak připomíná německý zpravodajský časopis Der Spiegel, řekl: ?Mě zajímá kompetence a loajalita, ne váš světový názor.? A dodal: ?Jsem člověk, který se rád učí.? Diplomaté i sdělovací prostředky to oceňovali a mluvili o jeho vysoké inteligenci a o tom, že ač je nekonvenční, je vysoce inteligentní. Jen skeptické noviny Frankfurter Allgemeine napsaly: Fischer se snaží získat srdce diplomatů.

Doba vzájemného příměří a námluv je pryč a staří diplomaté hovoří o tom, že takovou zahořklost, nedůvěru a intriky, které dnes na ministerstvu panují, tam neexistovaly od jeho založení v roce 1870. Ministr ztratil autoritu a hrozí mu ztráta kontroly nad svým úřadem, domnívá se Der Spiegel.

Ve stejnou dobu, kdy vízová aféra poškodila jeho schopnost řídit úřad a jeho obliba - byl léta nejpopulárnějším německým politikem -rapidně klesla, setkává se navíc s velmi rázným odporem vlastních úředníků.

Začalo to tím, že 76 spolupracovníků jeho úřadu podepsalo dopis, který zveřejnili v interním časopise AA, v němž svému nadřízenému vytýkají ?domýšlivé přeceňování?. Ve stejnou dobu německý velvyslanec v Bernu pan Elbe zveřejnil v bulvárním Bildu článek, v němž obvinil svého ministra ze špatného krizového manažmentu. Něco takového se v dějinách tohoto úřadu ještě nikdy nestalo, upozorňují historici.

Bohužel Joschka Fischer, zdá se, nemá už dost sil bojovat: působí jako chromý a útoky ze strany médií a opozice se zvyšují. Úřad za ním nestojí, protože - jak konstatuje Der Spiegel - řada lidí se situaci snaží využít ke své hře o další kariéru či jedná proti němu z uražené ješitnosti nebo jen čistě kalkuluje, jak ze změn vydobýt pro sebe nějakou dílčí výhodu. Důsledek: Věcná diskuse v rozhádaném ministerstvu je už skoro nemožná.

Joschka Fischer ale přesto přešel do ofenzivy: svolal si poradu státních sekretářů, tedy výkonných úředníků, které de facto ministerstvo řídí a vedoucích oddělení a pokusil se situaci stabilizovat. Rozhodující bude ale jeho vystoupení 25. dubna před parlamentním výborem, který bude celou aféru vyšetřovat. Fischerovo slyšení či spíše výslech by měl být veřejný a dokonce by se měl přenášet televizí.

Pokud Joschka Fischer při slyšení obstojí, zvýší se i šance na vítězství rudozelené koalice v Severním Porýní - Vestfálsku.

Spustit audio