Jiří Pehe: Prezidentské klání v USA jako souboj dvou nepopulárních kandidátů

19. září 2023

Prezidentské volby ve Spojených státech v příštím roce mohou být soubojem dvou kandidátů, které za prezidenta chce jen menšina Američanů. Jak pravděpodobný republikánský kandidát Donald Trump, tak stávající prezident, demokrat Joe Biden, jsou silně nepopulární.

Podle průzkumů veřejného mínění si většina Američanů myslí, že jak Biden, tak Trump jsou pro výkon prezidentské funkce už příliš staří. V případě Trumpa, kterému je 77 let, je to těsná většina, v případě 80letého Bidena téměř tři čtvrtiny.

Čtěte také

Ten má, pokud jde o negativní vnímání svého vysokého věku, ve srovnání s Trumpem problém i v tom, že si ho jako prezidentského kandidáta nepřeje i většina voličů Demokratické strany. To může mít negativní dopady na účast demokratických voličů ve volbách.

Ačkoliv i ve volbách v roce 2020 nemalá část demokratických voličů a nezávislých dala hlas Bidenovi bez velkého nadšení, když volili především proti Trumpovi, je otázkou, zda obavy nemalé části americké veřejnosti, že Biden už na výkon prezidentské funkce nemá dost sil, spoustu voličů tentokrát neodradí od toho, aby šli volit. Což by hrálo do rukou Trumpovi.

Zapouzdření amerického politického systému

Oba kandidáti také čelí nepříznivému hodnocení svých prezidentských výkonů. Trump kvůli tomu prohrál už v roce 2020, Biden se s nepříznivými hodnoceními potýká nyní. A to navzdory skutečnosti, že se mu podařilo prosadit několik zásadních zákonů a reforem, jejichž zásluhou se zlepšuje výkon americké ekonomiky.

Čtěte také

Podle amerických analytiků se Bidenovi nedaří jeho úspěchy veřejnosti prodat. Většina Američanů tak nadále vnímá ekonomickou situaci jako spíše špatnou. Což může souviset s Bidenovými poněkud matnými politickými výkony, na nichž se podepisuje právě jeho vysoký věk.

Trumpovým velkým handicapem je skutečnost, že kvůli tvrzením, že mu bylo ukradeno vítězství ve volbách v roce 2020, i snahám výsledky voleb nelegálně zvrátit, čímž nakonec vyprovokoval útok davů na sídlo amerického Kongresu, nyní čelí čtyřem žalobám, v nichž je obviněn z 91 trestných činů.

Většina republikánských voličů sice jeho tvrzením o ukradených volbách dál věří, ale zároveň si velká většina americké veřejnosti myslí, že pokud bude i jen v jednom ze čtyř soudních řízení uznán vinným, neměl by na prezidenta kandidovat.

Čtěte také

Trump je kromě pevného jádra svých voličů velmi negativně vnímán zbytkem americké společnosti. Biden podobnému problému nečelí, jakkoliv republikánské vedení Sněmovny reprezentantů nyní bez hlasování spustilo vyšetřování údajného Bidenova angažmá v podnikatelských aktivitách jeho syna, když byl viceprezidentem, s cílem pokusit se o impeachment.

Jenže republikáni se v tomto případě ocitli na tenkém ledě. Zatímco většina Američanů si podle průzkumů myslí, že Biden nějakým způsobem svému synovi pomáhal, zároveň je většina přesvědčena, že se nedopustil kriminálního jednání. Snahy republikánů o impeachment Bidena může tak většina americké veřejnosti vidět jako zoufalý pokus najít na soupeře Trumpa něco, co by alespoň částečně překrylo jeho vlastní trable se zákonem.

Pokud nedojde k něčemu nepředvídanému, je ale téměř jisté, že v listopadu 2024 proti sobě stanou dva politici, které za prezidenta nechce většina americké veřejnosti. Což samo o sobě leccos vypovídá o jistém zapouzdření amerického politického systému.

Jiří Pehe

Pokud zvítězí Trump, můžeme se nadát jeho dalších útoků na americkou demokracii a spojenecké svazky USA s Evropou. Vítězství Bidena by pro Evropany bylo už kvůli tomu lepším výsledkem. Zároveň by to ale znamenalo, že v čele Západu bude stát politicky možná nejslabší prezident od druhé světové války.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio