Jiří Leschtina: Přiložte lakmusový test k Babišovi. A vyleze puncovaný autokrat

4. leden 2019

Co předchází kolapsu demokracie a jak se mu vyvarovat? O tom píší harvardští profesoři Steven Levitsky a Daniel Ziblatt v knize Jak umírá demokracie, která vzbudila rozruch nejen v Americe.

Na základě pečlivého studia vzniku minulých diktatur autoři sestavili i čtyřbodový lakmusový test, který může pomoci voličům včas identifikovat autoritářské chování lídrů.

ANO neplní svůj program, od kmotra Babiše nemůžeme čekat boj proti korupci, kritizuje Michálek

Jakub Michálek

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) ve svém vládním prohlášení slibuje boj proti korupci, podle ředitele Transparency International Davida Ondráčky jsou ale její dosavadní výsledky v protikorupční politice rozpačité.

Harvardští profesoři se hodně věnují Donaldu Trumpovi, který podle nich naplňuje všechna čtyři kritéria autokrata. Pro nás ale může být nadmíru užitečné podrobit tomuto autoritářskému testu českého premiéra.

První známkou náchylnosti k autoritářství je podle autorů chabé odhodlání dodržovat demokratická pravidla hry, odmítání ústavy nebo ochota ji znásilňovat.

A tady nelze zapomenout na prohlášení Andreje Babiše z prosince loňského roku, že jeho kabinet může makat i bez důvěry, protože lidem je to upřímně jedno.

Naše každodenní realita

Stalo se tak u nás poprvé, že premiér, a ještě před ním i prezident dali najevo odhodlání porušit základní princip parlamentarismu, v němž žádná vláda nemůže dlouhodobě vládnout bez důvěry Poslanecké sněmovny.

Jiří Pehe: Pro Babišovy problémy je Česká republika malá

Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš se považuje za politika evropského formátu. Často cestuje do zahraničí a dělá mu dobře, když ho kamery zabírají v přítomnosti jiných evropských politiků.

Na nebezpečí toho, že se Babiš nerozpakoval předestřít občanům až takové popření ústavní litery nic nemění fakt, že vláda nakonec důvěru získala. Díky komunistům.

Druhým kritériem lakmusového testu je popírání legitimity politických oponentů, včetně vykreslování soupeřů jako rozvracečů, financovaných ze zahraničí.

Na tomhle poli je Babiš obzvlášť činorodý. Od systematického označování Miroslava Kalouska za zločince, jehož je třeba stíhat, přes nedávný útok na nevládní organizaci Transparency International, upozorňující v Bruselu na premiérův střet zájmů. Ta je podle šéfa vlády zkorumpovaná penězi z Evropské unie.

Těsně před Vánoci Babiš napsal článek, v němž spílá nevládním organizacím a novinářům za „nonstop poškozování dobrého jména České republiky v zahraničí.“ Hledání škůdců státu v cizím žoldu tak premiér zdárně rozvíjí.

Jiří Leschtina: Babiš ve střetu zájmů? Až do roztrhání těla

Premiér Andrej Babiš během tiskové konference v sicilském Palermu

Na veřejnost pronikla analýza právního servisu Evropské komise, že střet zájmů u premiéra Andreje Babiše neskončil převedením jeho majetku do dvou svěřenských fondů.

Třetím kritériem je tolerance nebo povzbuzování k násilí. Autoři vykreslují Donalda Trumpa na mítincích, kdy fanoušky vybízí k vyvádění oponentů stylem: „Jasně vyražte je, zkuste je ale nepomlátit. Když už se tak stane, budu vás u soudu hájit.“ Takové násilnické manýry jsme zatím u českého premiéra nezaznamenali.

Babiš ale není imunní vůči čtvrtému kritériu: Připravenosti omezit občanská práva oponentů, vyhrožování represivními kroky proti kritikům včetně médií.

A nezůstalo jen u spílání novinářům do „zkorumpované pakáže“. Babiš coby ministr financí také vyhrožoval daňovou kontrolou v sídle protibabišovského deníku Echo 24, která pak skutečně proběhla.

Celkově sečteno: Andrej Babiš v testu vyhovuje třem ze čtyř kritérií. A není uklidňující, že při zpochybňování demokratických principů ještě nepřešel od slov k činům. Autokratické tendence vykazuje jasně a navíc je v nich podporován ještě autokratičtějším spojencem – prezidentem.

Jiří Leschtina

A jak varují autoři práce o umírání demokracií - ty se většinou již nerozpadají dramatickými puči, ale erodují pomalu, ve sledu stěží pozorovatelných kroků, které většina občanů ani nepostřehne. A to je již také naše každodenní realita.

Spustit audio