Jiří Pehe: Pro Babišovy problémy je Česká republika malá

12. prosinec 2018

Premiér Andrej Babiš se považuje za politika evropského formátu. Často cestuje do zahraničí a dělá mu dobře, když ho kamery zabírají v přítomnosti jiných evropských politiků.

Svými ambicemi být vnímán na rozdíl od svých předchůdců jako evropský politik se ostatně ani netají: opakovaně zdůrazňuje, s kterými politiky se setkal a jak blízké vztahy si s nimi vytvořil.

Petr Hartman: Konec premiéra Babiše by přinesl nového premiéra Babiše

Andrej Babiš

Podle Jana Hamáčka nešla sociální demokracie do vlády proto, aby řešila problémy Andreje Babiše.

Těžko říct, jak českého premiéra skutečně vnímají ti západní politici, kteří se s ním setkávají. Tedy zda skutečně respektují oligarchu z postkomunistické země, který ke svému bohatství přišel v éře poněkud divoké privatizace, kdy se příliš nerespektovala pravidla hry běžná na Západě, a který doma čelí trestnímu stíhání.

Pokud tyto skutečnosti snad někteří ignorovali s tím, že jde o české domácí záležitosti, museli v poslední době zbystřit. Babišovy problémy totiž překročily hranice české kotliny a začínají mít vpravdě panevropský rozměr.

Kauzy a skandály, které se s ním pojí, jsou sice už nějakou dobu předmětem zájmu zahraničních médií, ale nyní jsou už i v centru pozornosti evropských institucí, jakož i orgánů některých států.

Skutečný Evropan?

Výčet lze začít nedávným rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který odmítl Babišovu žalobu na Slovensko za to, že je tam evidován ve svazcích tajné policie komunistického režimu jako spolupracovník Státní bezpečnosti.

Ondřej Konrád: Co Andreje Babiše nezahubí, také ani neposílí?

Andrej Babiš

Když nedávné výsledky volebních průzkumů ukazovaly, že se kauza „Andrej mladší na Krymu“ na preferencích Andreje staršího nijak negativně neodrazila, překvapivé to moc nebylo.

Český premiér, který je původem Slovák, se prý hodlá dál soudit na Slovensku, kde už se soudil i v minulosti. Budeme tedy dál svědky sporu českého premiéra, který přesahuje hranice české kotliny. Bohužel ale ne jediného.

V minulých dnech Evropský parlament debatoval o Babišově možném konfliktu zájmů. Konkrétně o tom, zda se podle nových evropských směrnic dostatečně odstřihl od svých podnikatelských aktivit. A zda skutečnost, že jím vybudovaný Agrofert pobírá nemalé dotace, není porušením evropských pravidel, pokud zároveň zastává funkci premiéra, který může mít na dotační politiku vliv.

Europarlament se chystá schválit rezoluci vyzývající Evropskou komisi, aby ve věci možného střetu zájmů českého premiéra konala. Ta mezitím už poslala české vládě dopis, žádající o objasnění premiérových možných vazeb na Agrofert.

Jan Fingerland: Andrej Babiš jako kulturně-psychologický typ

Andrej Babiš

Andrej Babiš získal mimořádně silné postavení přinejmenším u části české společnosti. Jak to dokázal? Něčím, co jiní nedokážou ani napodobit.

Pokud by nám nestačilo, že českého premiéra řeší v Bratislavě, Bruselu, i Štrasburku, lze přidat ještě Švýcarsko, Ukrajinu a Rusko. V těchto třech zemích se totiž tak či onak zabývají kauzou Babišova syna, který nedávno prohlásil na kameru, že byl unesen na Krym a Ukrajinu, aby nemohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo.

Zatímco z Ruska zaznívá, že jde jen o kampaň proti českému premiérovi, Ukrajina, která neuznala - stejně jako západní země - ruskou anexi Krymu, celou věc vyšetřuje a je rozhořčena.

Jelikož je Babišův syn švýcarským občanem, donutil skandál českou polici, aby se konečně vážně pokusila získat výpověď Babiše juniora, který nyní sídlí v Ženevě. Do Švýcarska zatím odešla žádost, aby byl mentální stav Babiše juniora, o němž otec tvrdí, že je psychicky nemocný, posouzen švýcarskými psychiatry.

Andrej Babiš se tak už stal skutečným Evropanem. Jeho problémy se propírají v nejvyšších instancích EU, na Slovensku, jakož i ve třech evropských zemích, které nejsou členy EU.

Jiří Pehe

Nenašli bychom v Evropě příliš mnoho politiků, kteří si zajistili takovou pozornost napříč kontinentem. Jistým kazem je, že ti z nás, kterým leží na srdci dobrá pověst naší země, si dozajista nepřejí, aby byla vnímána jako banánová republika. K tomu ovšem bizarní aféry premiéra bohužel dost přispívají.

autor: Jiří Pehe
Spustit audio

Související