Ondřej Konrád: Co Andreje Babiše nezahubí, také ani neposílí?

11. prosinec 2018
Andrej Babiš

Když nedávné výsledky volebních průzkumů ukazovaly, že se kauza „Andrej mladší na Krymu“ na preferencích Andreje staršího nijak negativně neodrazila, překvapivé to moc nebylo.

Průzkum Medianu: Kauza Andreje Babiše ml. nevedla k propadu preferencí ANO

Volby do Sněmovny by nyní vyhrálo hnutí ANO se ziskem 29,5 procenta hlasů

Volby do Sněmovny by nyní vyhrálo hnutí ANO se ziskem 29,5 procenta hlasů. Průzkum společnosti Median potvrdil předchozí zjištění, že kauza ohledně Andreje Babiše mladšího, syna současného premiéra, nevedla k propadu preferencí.

Trochu víc ale viditelné posílení hnutí ANO. A skoro se nechtělo věřit, že půjde o dlouhodobější jev.

Jaksi navzdory těm, kdo se na premiéra dívají z řady důvodů kriticky a přinejmenším si myslí, že je coby trestně stíhaná osoba v takové funkci zkrátka zdrojem problémů. I podezření, že může mít z vrcholu exekutivní pyramidy vliv na vývoj případu Čapí hnízdo, na přidělování evropských dotací, a tak dále.

6+3 s odřenýma ušima

A jak se zdá, vzedmutí křivky Babišovy podpory bylo možná jen dočasné. Nejnovější preferenční model agentury Median totiž vykazuje pro hnutí ANO skoro na vlas stejnou hodnotu jako při loňských sněmovních volbách: 29 a půl procenta.

Petr Hartman: Konec premiéra Babiše by přinesl nového premiéra Babiše

Andrej Babiš

Podle Jana Hamáčka nešla sociální demokracie do vlády proto, aby řešila problémy Andreje Babiše.

A – což je pozoruhodné – výsledky se prakticky neliší ani u ostatních subjektů. A do dolní komory parlamentu by se jich i teď dostalo týchž devět. I když pomyslný peletonek uzavírající trojice STAN – KDU – TOP 09 je jako obvykle na hranici statistické chyby, ať už plus nebo mínus.

A naopak jediní, kdy oproti říjnu 2017 mírně nabírají, jsou občanští demokraté a Piráti. Dodejme, že pokud to takhle půjde dál, bude to k sobě hlavní opoziční strany chtěj nechtěj přibližovat.

Dvojsečnost spojenectví

Ještě snad stojí z průzkumu Medianu za zmínku také to, že Okamurova SPD, v minulých měsících zřetelně hubenější, momentálně přibrala a nachází se víceméně v původní váze.

Ondřej Konrád

Co je však nejhlavnější: Andrej Babiš má své stálé voličské jádro, na něž se bude moci zřejmě spoléhat i do budoucna. Ale je otázkou, zda ho může ještě zvětšit, jestli se k němu nechají zlákat další voliči ČSSD, případně komunistů.

A pak také: mnozí lidé dnes nad Babišovými kauzami mávají rukama, ale časem jim třeba přijde, že na nich něco je. A že jich je až až. A navíc se jim přestane líbit jeho až příliš pevné spojenectví se stále kontroverznějším prezidentem. 

Spustit audio