Jiří Leschtina: Pavlův průhledný výběr ústavních soudců nikoho neponíží

18. duben 2023

K nejzávažnějším výzvám, které čekají Petra Pavla, bezesporu patří výběr nových ústavních soudců. Během svého mandátu prezident musí obměnit třináct z patnácti členů konstitučního tribunálu a zásadně tak na dlouhá léta poznamená hodnotový a názorový profil nejvyššího ochránce naší ústavnosti.

Hradní kancelář již oslovila přes dvacet institucí, aby prezidentovi předkládaly své kandidáty. Zřídil si konzultační panel odborníků zvučných jmen a zveřejnil základní kritéria, podle kterých bude vybírat osobnosti, s nimiž pak půjde do Senátu.

Čtěte také

Ve srovnání se svými předchůdci Klausem a Zemanem, kteří vybírali soudce spíš tajnosnubně v kruhu nejbližších spolupracovníků, tedy Pavel rozehrál daleko otevřenější hru s veřejností. A je pozoruhodné, že právě na tuhle od dob Václava Havla nevídanou míru transparentnosti se už také snáší kritika.

S tou sofistikovanější přišel expremiér a bývalý předseda Senátu Petr Pithart, který se obává „trivializace“ výběru nových ústavních soudců. Podle něj Pavlem nastavená procedura, kdy právnické entity navrhnou kandidáty, které pak vytřídí poradci, povede k tomu, že „nakonec nepůjde udělat chybu a všechny návrhy bez rizika projdou“. To ale podle Pitharta oslabí dělbu moci s jejími konflikty, jejichž vyjevování a vyrovnávání je „hnací silou“ demokracie.

Uraženi a poníženi?

Čtěte také

Což je úvaha poněkud, řekněme, přemrštěná. Pokud prezident přijde do Senátu se silnou osobností, jejíž osobní, profesní a morální vlastnosti budou odpovídat náročným požadavkům na ústavního soudce, pak její schválení po důkladném proklepnutí senátory nebude triviálním vyústěním.

A pokud prezidentův kandidát potřebnou většinu senátorů ať již z jakýchkoliv důvodů nepřesvědčí? Pak není důvod předpokládat, že jen tak hladce projde Senátem. Vždyť hlavním zájmem senátorů je utvrzovat renomé horní komory coby ústavní pojistky a protiváhy Sněmovny i prezidenta.

S dosti osobitou kritikou se vytasil ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Podle něj se na seznamech Hradu sejde penzum velmi kvalitních zájemců a prezident bude muset vysvětlovat, proč ty které osobnosti odmítl.

Čtěte také

„Nejsou to lidé, na nichž je cokoliv špatného nebo nekalého, ale budou mít dál určitý vliv a budou zbytečně uraženi a poníženi,“ prorokuje Blažek.

Tady se ministr spravedlnosti spíš nechává unášet svými zkušenostmi z politiky, kde o fenomén „uražených a ponížených“ vskutku není nouze. Koneckonců i předchozí dva prezidenti přijímali s úkorností, když senátoři odmítli některé jejich kontroverzní kandidáty na ústavní soudce.

Jiří Leschtina

U skutečného profesionála z oblasti justice lze předpokládat dostatek sebevědomí a nadhledu, s nímž přijme prostou aritmetiku, kdy na třináct míst v Ústavním soudu bude prezident vybírat z desítek vynikajících osobností. A nebude lamentovat a žádat vysvětlení: Proč tenhle a ne já? A pokud snad ano, pak jen potvrdí, že právem nebyl vybrán.

Pokud se prezident skutečně bude při vyhledávání nových soudců držet jím stanovených pravidel, pak tím nikoho neodsuzuje do role „uražených a ponížených“. Ale možná se tak mohou cítit někteří političtí funkcionáři, od nichž Petr Pavel návrhy na kandidáty nepoptává.

Autor je publicista

Spustit audio