Jiří Leschtina: Nenápadný půvab obranné smlouvy s USA

5. červen 2023

Poté, co ministryně obrany Jana Černochová přivezla z Washingtonu podepsanou obrannou smlouvu s USA, ocitá se Česko před rychle se vyhrocující otázkou: V jaké společenské atmosféře a za doprovodu jakých politických dějů a turbulencí proběhne ratifikace dohody v Parlamentu?

S chmurnou předpovědí přišel ředitel civilní kontrarozvědky Michal Koudelka, když varoval, že Rusové udělají všechno pro to, aby Česko tuto smlouvu neschválilo.

Čtěte také

Koudelka doslova řekl: „Dá se předpokládat, že Rusové využijí všech svých prostředků, včetně tvrdých dezinformací, to i osobního až intimního charakteru, páté kolony u nás a tak dále, aby schválení této smlouvy zabránili.“

Jak vnímat tahle slova do skrytých dějů zasvěceného šéfa „Bisky“, pod nimiž si můžeme představit i nejhnusnější metody skandalizování či vydírání? Zprvu se vnucuje myšlenka, zda není pod rozlišovací schopností Ruska obranná dohoda USA zrovna s naší zemí. Navíc Kreml musel tohle znovu a znovu skousávat, když obdobnou smlouvu Amerika postupně uzavřela už se čtyřiadvaceti státy NATO.

Kalné vody proruského extremismu

Je tady ale jeden zásadní rozdíl. Česká republika je prvním státem, který smlouvu s USA podepsal po Putinově válečném vpádu na Ukrajinu.

Čtěte také

A jak se diktátorovi v Kremlu rozplývá imperiální sen o zničení Ukrajiny, s tím větší úporností se upíná na zničení transatlantické jednoty. A prvním krokem k tomuto cíli je systematické podrývání politické stability v jednotlivých zemích NATO a Evropské unie.

Proto je v bytostném zájmu Ruska, aby projednávání obranné smlouvy v Česku proběhlo v co nejdivočejší atmosféře.

Za maximální aktivizace proruských a extremistických sil, vyvolávání hysterie, šíření nejdivočejších konspirací a hybridních lží kolem jednotlivých ustanovení podepsaného dokumentu. Umným manipulátorům s dezinformacemi půjde o to co nejvíc otrávit ovzduší, prohloubit rozpolcení společnosti a ještě víc podkopat důvěru občanů v demokracii.

Čtěte také

Ani v případě další radikalizace extrémních proudů nemá vláda důvod k jakékoliv defenzívě při ratifikaci smlouvy v Parlamentu, v němž má dostatečnou většinu. Jejím posláním zůstává racionální vysvětlování hlavního smyslu obranné smlouvy.

Neúnavné snášení argumentů, proč dokument, který pouze nastavuje právní postavení amerických vojáků při jejich hypotetickém pobytu na území Česka, není ohrožením bezpečnosti a suverenity naší země, ale naopak jejich významným posílením.

Fialův kabinet má k pevnému postoji nebývale příhodné podmínky. Mezi ústavními špičkami panuje jednota v tom, že za Ukrajinou musíme stát tak dlouho, jak to bude potřebovat. A vláda má v tomhle i setrvalou podporu až 70 procent veřejnosti.

Jiří Leschtina

A tak jestli někdo bude mít problém s ratifikací obranné smlouvy, tak hlavně nejsilnější opoziční hnutí ANO, jehož majitel začal lovit hlasy Okamurovy SPD a dalších antisystémových uskupení. A pokud ANO v souladu se strategií svého vůdce smlouvu nepodpoří, definitivně se ocitne v kalných vodách proruského extremismu.

Což je takový nenápadný půvab obranné smlouvy: Že bude zase o něco jasnější, kdo je kdo.

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.