Jiří Leschtina: Náš azimut 2018? K Východu zase o něco blíž

28. prosinec 2018

Od svého prvního zvolení prezidentem Miloš Zeman mluví o politice více azimutů.

Což v jeho pojetí vždy znamenalo systematické posilování azimutu východního, přerůstající v podlézání dvěma diktátorským režimům – Putinově Rusku a komunistické Číně.

Petr Holub: Vánoce ateistů a jejich prezidenta

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech přednesl své vánoční poselství

Proslov prezidenta Miloše Zemana z 26. prosince vzbudil jednu zásadní otázku, která zní: Proč se tomu vlastně říká vánoční poselství?

V letošním roce ale bylo patrné nejen další přitvrzení hradního východního kurzu. Ve Strakově akademii jsme mohli zaznamenat i viditelnější záchvěvy dosud jasného azimutu západního.

V čem přitvrdil prezident? Své tíhnutí k východnímu autoritářství až dosud Miloš Zeman halil spíš do hávu ekonomické diplomacie. Jen občas zabrousil do ideologie a politiky. Když například už dříve velebil stabilitu komunistického režimu v Číně nebo doporučil Ukrajině, aby se smířila s okupací Krymu jako s hotovou věcí.

Letos ale prezident zašel mnohem dál. Přímo napadl naše tajné služby, které ve spolupráci se západními rozvědkami čelí kybernetické i špionážní ofenzívě Ruska i Číny.

Doufáme, že se to už nebude opakovat

To už však nese všechny znaky pokusu hlavy státu o rozvracení institucí, chránících bezpečnost a ústavnost naší demokracie.

Miloš Zeman celým svým životem sehrál negativní roli, říká Ivan Pilip

Ivan Pilip, ekonom a bývalý ministr školství a pak i financí

V 90. letech byl Ivan Pilip korunním princem ODS. Zastával ministerské posty ve vládě Václava Klause. Teď je už 17 let mimo politiku a tak s odstupem komentuje nejen své členství v ODS, ale i vládní koalice od roku 2013.

Hradní výchylky od západního kurzu u posledních dvou prezidentů vyrovnávali premiéři se svými vládami. Ať už to byli sociální nebo občanští demokraté. Po zhroucení těchto stran a vytvoření vlády Andreje Babiše, jištěné ve Sněmovně ostře protizápadními komunisty a okamurovci, jsme v úplně jiné situaci.

Navíc mezi prezidentem a premiérem vzniklo mocenské pouto, v němž tím závislejším se stal ministerský předseda. To všechno má své důsledky.

Premiér namísto aby hájil prezidentem napadané bezpečnostní úřady, začíná ustupovat. To se teď projevilo Babišovými tanci kolem varování Národního úřadu pro kybernetickou a jadernou bezpečnost před používáním softwaru i hardwaru čínské firmy Huawei.

Petr Holec: Zeman hledá silného Putina pro Evropu

Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman se nedávno rozpovídal v ruské televizi NTV. Kromě svého evergreenu o zbytečnosti ruských sankcí si také posteskl, že Evropská unie nemá silného lídra, jakého mají Rusko, Čína nebo USA.

Ze schůzky s čínským velvyslancem dokonce premiér vyšel jako ten, kdo přiznal chybu, což velvyslanec doprovodil arogantní douškou: doufáme, že se to už nebude opakovat.

Navíc samotný Andrej Babiš se ocitl na prahu konfliktu s Evropskou komisí kvůli trvajícímu střetu zájmů a porušování unijních pravidel. A jestli bude komise trvat na utnutí dotací Agrofertu, může český premiér podlehnout pokušení vykreslovat Brusel jako nepřítele, který svými útoky na ministerského předsedu škodí celé zemi.

Právě tak to činí maďarský premiérský autokrat Viktor Orbán, jemuž se nedávno v Praze dostalo téměř až servilního přivítání.

Zemanův postoj k BIS je dán jeho vstřícným vztahem k Rusku, tvrdí bývalý ministr vnitra Bublan

František Bublan, bývalý ministr vnitra

Prezident Miloš Zeman označil zprávu Bezpečnostní informační služby (BIS), která varuje před působením ruských a čínských špionů v Česku, za plácání a její pracovníky za „čučkaře“. 

Zatím se nezdá, že prozápadní azimut vlády dokáže ohlídat koaliční ČSSD, v jejíž útrobách dál působí silné zemanovské křídlo. A opozice? ODS nedávno podpořila Viktora Orbána proti EU.

Piráti vystupují jako proevropská strana. Co se ale týče NATO, slyšíme i méně srozumitelné hlasy, včetně šéfa pirátů Ivana Bartoše, který se ve slabé chvilce prohlásil za pacifistu.

To všechno za situace, kdy jasně prozápadní TOP 09, STAN a lidovci vypadají téměř na parlamentní vymření.

Jiří Leschtina

Dosud jediný jasně prozápadní polistopadový prezident Václav Havel už před 21 lety mluvil v Rudolfinu o nutnosti „vyhlásit boj českému provincialismu, izolacionalismu a egoismu.“

V letošním roce vyznavači těchto tendencí spolu se zaťatými odpůrci demokracie znatelně ožili. A nic nenasvědčuje tomu, že se jim povede hůř v roce nadcházejícím.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.