Jiří Leschtina: Další poprask kolem ministra Blažka. Jak dlouho ještě?

5. prosinec 2023

Jestli někoho můžeme označit za černou ovci Fialova ministerského týmu, tak je to nesporně ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Od svého vstupu do kabinetu se tento vlivný člen ODS setrvale zaplétá do afér a podezření, podlamujících důvěru veřejnosti v politiku, spravedlnost i právní stát.

Ať už jde o ministrův kobercový nálet na vyšetřovatele a žalobce, kteří rozplétají kauzu kupčení s brněnskými byty, v níž figurují i někdejší členové ODS. Nebo o Blažkovu pětihodinovou, krkolomně vysvětlovanou hospodskou pitku s bývalým poradcem exprezidenta Zemana a proruským lobbistou Martinem Nejedlým.

Čtěte také

S dalším dílem Blažkovy černé série nyní přišel web Seznam Zprávy. Jeho investigativci zmapovali příběh ředitele insolvenčního odboru ministerstva spravedlnosti Jana Benýška, který využil čerstvě schváleného zákona o whistleblowingu a podal protikorupční oznámení na Blažkova politického náměstka Antonína Stanislava. Podle tohoto zákona by teď měl být Benýšek chráněn před odvoláním z funkce i před jakoukoliv další odvetou.

To ale nebránilo Blažkovi ve zrušení Benýškova postu, když údajně z finančních důvodů rozdělil jeho odbor na dva. A změnu zahrnul do návrhu systematizace napříč ministerstvy, kterou schválila vláda. Což samo o sobě je prazvláštní pojetí úspor, jestliže z jednoho ředitelského místa vzniknou místa dvě.

Blažkovy aféry neutichají

Server Seznam Zprávy dál informoval o tom, že Blažkův náměstek Antonín Stanislav působil na ministerstvu již před lety, kdy vedl právě insolvenční odbor. V roce 2016 ale odešel z ministerstva po odhalení manipulací povinných zkoušek insolvenčních správců, za které byl Stanislav zodpovědný. A světe div se: na rozkrytí podezřelých zkoušek se tehdy podílel – Jan Benýšek.

Čtěte také

Jestli něco mělo vzbudit pozornost, tak už fakt, že Blažek si právě Antonína Stanislava (mimochodem člena ODS a sponzora této strany) vybral za svého náměstka. A to i navzdory jeho podezřelé minulosti. A nejen to, Blažek nelenil a překopal strukturu ministerstva tak, že odbor kontrolorů insolvenčních správců i s jeho šéfem Benýškem byl přeřazen právě pod náměstka Stanislava.

Lze si představit, že protřelý politik Blažek bude i při vysvětlování podezřelých manévrů na ministerstvu zručně bruslit na samých hranicích zákona stejně jako při svých dosavadních aférách. Že jde ale tentokrát skutečně o hodně, naznačil ve vyjádření pro Seznam Zprávy expert na dluhovou problematiku a insolvenci Radek Hábl: „Bojím se, aby se to nevrátilo do let, kdy ministerstvo ovládaly různé zájmové skupiny a zákony se tvořily na míru nekalých praktik.“

Jiří Leschtina

O jakých nekalostech to znalec mluví? To pochopíme, když se začteme například do bezpečnostní analýzy ministerstva vnitra z roku 2016, kdy vrcholily zlaté časy insolvenčních mafií a bujely podvodné konkursy, za nimiž stáli exekutoři, spřátelení soudci včetně jimi vybraných insolvenčních správců.

Byly to těžké doby pro spravedlnost a nepřipustit jejich návrat je povinností zodpovědných politiků. A nic nenasvědčuje tomu, že k nim patří Pavel Blažek, kolem něhož aféry neutichají, ale spíš nabírají na síle. O to víc je pro premiéra Fialu naléhavější otázka: Jaká že to karta následuje po té žluté?

Autor je publicista

Spustit audio